Ízvilág

2021.09.13. 13:00

Két recept a csípős ízvilág szerelmeseinek

Immár a negyedik alkalommal rendezték meg a chilinapot Miskolc-Lillafüreden, a Medvetalp Bisztró udvarán. Ennek megfelelően az Észak-Magyarország is csípős ízvilágú ételeket, egy levest és egy desszertet ajánl olvasóinak figyelmébe.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ezek igazi lélekmelengető fogások lehetnek, ha zordabbra fordul az időjárás.


Két finomság

Gyömbéres-chilis répakrémleves

Hozzávalók:

1 kilogramm répa,

1 szál póréhagyma,

1 kis darab gyömbér,

1 teáskanál chili,

1 félbevágott lime,

só,

bors,

őrölt kömény,

olívaolaj,

tökmagolaj

Elkészítés:

A répát, póréhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. A póréhagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A megpucolt, felvágott gyömbért hozzáadjuk a leveshez a fűszerekkel – a sóval, a borssal, a chilivel és a köménnyel – együtt. Amikor a répa megpuhult, a levesbe facsarjuk a fél lime levét, majd az egészet simára turmixoljuk. A díszítéshez tökmagolajat használunk.

Fűszeres (chilis) csokis keksz

Aki kedveli a mostanra sokat emlegetett és leírt csípős ízt, nem idegenkedhet attól, hogy akár egy desszertet is megbolondítson vele.

Hozzávalók:

115 gramm vaj,

200 gramm cukor,

2 darab tojás,

220 gramm liszt,

50 gramm kakaópor,

másfél teáskanál sütőpor,

1 csipetnyi só,

1 teáskanál chilipor vagy őrölt Cayenne-bors,

1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral. A száraz anyagokat szitáljuk egy tálba, és tegyük félre. A puha margarint habosítsuk ki a cukorral, majd egyenként keverjük el benne a tojásokat is. Több részletben forgassuk bele a száraz hozzávalókat is. Tegyük be 20 percre a hűtőbe. Ezután kézzel formázzunk belőle gombócokat. Ezeket hempergessük meg a porcukorban, majd helyezzük az előkészített tepsibe. Süssük körülbelül 12 percen keresztül, vigyázzunk, ne szárítsuk ki nagyon, hogy a közepe még puhább maradjon.

(A borítóképen: Chilivel nem csak sós ételeket fűszerezhetünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában