2021.09.13. 13:00
Két recept a csípős ízvilág szerelmeseinek
Immár a negyedik alkalommal rendezték meg a chilinapot Miskolc-Lillafüreden, a Medvetalp Bisztró udvarán. Ennek megfelelően az Észak-Magyarország is csípős ízvilágú ételeket, egy levest és egy desszertet ajánl olvasóinak figyelmébe.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Ezek igazi lélekmelengető fogások lehetnek, ha zordabbra fordul az időjárás.
Két finomság
Gyömbéres-chilis répakrémleves
Hozzávalók:
1 kilogramm répa,
1 szál póréhagyma,
1 kis darab gyömbér,
1 teáskanál chili,
1 félbevágott lime,
só,
bors,
őrölt kömény,
olívaolaj,
tökmagolaj
Elkészítés:
A répát, póréhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. A póréhagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A megpucolt, felvágott gyömbért hozzáadjuk a leveshez a fűszerekkel – a sóval, a borssal, a chilivel és a köménnyel – együtt. Amikor a répa megpuhult, a levesbe facsarjuk a fél lime levét, majd az egészet simára turmixoljuk. A díszítéshez tökmagolajat használunk.
Fűszeres (chilis) csokis keksz
Aki kedveli a mostanra sokat emlegetett és leírt csípős ízt, nem idegenkedhet attól, hogy akár egy desszertet is megbolondítson vele.
Hozzávalók:
115 gramm vaj,
200 gramm cukor,
2 darab tojás,
220 gramm liszt,
50 gramm kakaópor,
másfél teáskanál sütőpor,
1 csipetnyi só,
1 teáskanál chilipor vagy őrölt Cayenne-bors,
1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral. A száraz anyagokat szitáljuk egy tálba, és tegyük félre. A puha margarint habosítsuk ki a cukorral, majd egyenként keverjük el benne a tojásokat is. Több részletben forgassuk bele a száraz hozzávalókat is. Tegyük be 20 percre a hűtőbe. Ezután kézzel formázzunk belőle gombócokat. Ezeket hempergessük meg a porcukorban, majd helyezzük az előkészített tepsibe. Süssük körülbelül 12 percen keresztül, vigyázzunk, ne szárítsuk ki nagyon, hogy a közepe még puhább maradjon.
(A borítóképen: Chilivel nem csak sós ételeket fűszerezhetünk)