Állatvilág

2021.09.15. 19:30

Kedvencekkel jobb dolgozni

Javítja a munkahelyi légkört a négylábúak jelenléte az irodákban, amire egyre nagyobb az igény.

Detzky Anna

Forrás: Mars

Fotó: Denis Erroyaux

A koronavírus-járvány alatt sokan vettek magukhoz háziállatot, és ők új kihívással szembesülnek, amikor visszatérnek az irodai munkára. A gazdiknál és állataiknál egyaránt szeparációs szorongás léphet fel a karanténhelyzet után.

Nőtt a termelékenység

A gazdák 86 százaléka mondta azt, hogy a járvány ideje alatt kisállata társaságot jelentett neki. Ötvenhét százalékuk pedig akkor térne vissza a legboldogabban a munkahelyére, ha magával vihetné kedvencét – derült ki a OnePoll közvélemény-kutató által a Banfield Pet Hospital megbízásából készült felmérésből.

„Az állatbarát irodai szabályokat már bevezető cégek azt tapasztalták, hogy a munkatársak közötti társas kapcsolatok intenzívebbé váltak, amikor a négylábúak a közelben voltak. Javult a munkahelyi légkör és hangulat, sőt nőtt a munkatársak termelékenysége is. Éppen ezért arra biztatja alkalmazottait a Mars Magyarország állateledel-, édesség-, rágógumi- és élelmiszergyártó vállalat, hogy hozzák be a munkahelyükre négylábú barátaikat” – írja sajtóközleményében a cég.

– A jó légkör biztosítása érdekében az irodában a kisállatoknak mindig a gazdájuk közelében és felügyelete alatt kell állniuk. Elvárjuk munkatársainktól, hogy felelősséget vállaljanak kedvencükért a munkahelyen is – nyilatkozta az Északnak Zuzana Losakova, a Mars CE vállalati ügyekért felelős igazgatója. – A látogató kisállatoknak naprakész oltásokkal kell rendelkezniük, és mentesnek kell lenniük minden fertőző betegségtől vagy parazitától, például bolhától. Emellett fontos, hogy szobatiszták és jól szocializáltak legyenek, és ne viselkedjenek agresszíven, ne legyenek harapósak, ugatósak. Úgy gondoljuk, hogy a kommunikáció ebben az esetben kulcsfontosságú, és arra bátorítjuk alkalmazottainkat, hogy mielőtt behoznák négylábú barátjukat az irodába, beszéljék meg a lehetséges helyzeteket, hogy mindenki számára komfortos legyen az állatok jelenléte. A gazdik számára tájékoztató anyagokat is kínálunk, amelyekben tippeket adunk ehhez.

A kisállatbarát irodák extrákkal is segítik a gazdikat.

– A gazdák gondoskodnak arról a munkahelyen, hogy kedvencüknek mindig legyen friss vize és játéka. Mi viszont felszerelést, tálakat és játékokat biztosítunk ehhez. Az állatbarát cégeknek emellett legalább egy parkkal vagy valamilyen zöldterülettel kell rendelkezniük a közelben, ahol sétálni lehet. Az ilyen séták mindenki számára előnyösek, hiszen a napközbeni szünetek egyrészt jó hatással van a munkatársaink egészségére, másrészt így nem kell az otthon hagyott, sétára várakozó kedvencük miatt aggódniuk. Arra bátorítjuk munkatársainkat, hogy mutassák be háziállataikat a többieknek, és kérjék bátran egymás segítségét, ha olyan megbeszélésen kell részt venniük, ahová kedvencük nem tarthat velük – magyarázta az igazgató.

(A borítóképen: Van, ahol az irodában is lehet helye a házi kedvenceknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában