Idősek hónapja

2021.09.30. 15:00

Jön az idősek hónapja

Az idei időskorúak világnapjának témája a digitális méltányosság minden korosztálynak.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Október elseje az idősek világnapja. Ezt a világnapot minden évben különböző téma köré szervezik, 2021-ben ez a különböző korosztályok digitális méltányossága lesz, amivel felhívják az idősek digitális világhoz való hozzáférésének és az abban való érdemi részvételüknek a szükségességét.

Az ENSZ célja az, hogy minél több ember érvényesülhessen a digitális térben, de ez újfajta veszélyekkel is jár. A kiberbűnözés és félrevezető információk tömkelege ugyanis veszélyezteti az idősek emberi jogait, magánéletét és biztonságát.

Ugyanakkor október teljes havát a szépkorúaknak szentelik a világ több pontján (így Magyarországon is), a világszervezet a WHO-val, vagyis az Egészségügyi Világszervezettel karöltve 2021–2030 között állandó kampányt fog folytatni az egészséges öregedés kérdése mentén. Minden korábbinál gyorsabban öregszik a világ népessége, ennek a demográfiai átalakulásnak pedig a társadalom csaknem minden pontján hatása lesz. Már most 1 milliárdnál is több 60 évnél idősebb ember él, többségükben alacsony és közepes bevételű országokban, sokuknak pedig nincs hozzáférése a méltóságteljes élethez szükséges alapvető erőforrásokhoz sem.

Közvetlenebb megszólítás

Az idősek hónapja keretében közvetlenebbül szólítják meg a hosszabb időt megélt honfitársainkat országszerte.

Októberben sok helyen rendezvénysorozatokkal ünneplik az idősebb korosztályt, de olyan önkormányzatok is vannak, melyek különtámogatással köszönik meg a szépkorúak hosszú munkáját. Koncertekre, kiállításokra, beszélgetésekre és egyéb tematikus foglalkozásokra lehet számítani szerte az országban, melyek az időseket, életüket, egészségüket és munkájukat hivatottak megünnepelni.

(A borítóképen: A digitális hozzáférés van a hónap középpontjában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában