Állatvilág

2021.09.24. 14:30

Jogosítvány állattartáshoz

Elindult a Nébih Gazdijogsi programja, amely az állattartás alapjaira tanítja meg a leendő gazdikat.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tavasszal jelentette be a Nébih, hogy 2021 őszén az Agrárminisztériummal közösen elindítja hiánypótló ingyenes Gazdijogsi képzését online és személyes oktatás formájában is.

A kurzus célja a felelős állattartási ismeretek átadása minél szélesebb közönség számára. A nyolcrészes tanfolyam első alkalma szeptember 24–25-én lesz, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja és Továbbképzési Csoportja szervezésében, az egyetem aulájában. Amennyiben a járványhelyzet megkívánja, a későbbiekben webinárium formájában tartják majd meg a jelenléti tanórákat is. A komplex edukációs program dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ajánlásával valósult meg. A részletek a gazdijogsi.hu oldalon érhetők el.

Biztos alapokat ad

– A nemzetközi szinten is egyedülálló Gazdijogsi képzés elsődleges célja a szemléletformálás és a felelős állattartási kultúra kialakítása. Azért támogattam ezt a programot, mert Magyarországon nagyon sokan tartanak úgy kutyát vagy macskát, hogy a háziállatokkal kapcsolatos alapvető információknak sincsenek a birtokában – jelentette ki dr. Bognár Lajos. – Állatorvosként magam is rendkívül sokféle problémával találkozom, ami a helytelen állattartásból fakad. Ez gyakran olyan banális kérdésekkel kezdődik, mint a táplálás vagy az élettani ismeretek. A tájékozatlanság gyökere sokszor onnan ered, hogy nem készülnek föl a kisállat fogadására, hanem hirtelen születik meg ez a döntés. Annak ellenére, hogy egy kutyánál akár 15 évre felelősséget kell vállalnunk az élőlény mellett.

A tanfolyam végén teszt formájában ellenőrizhetik tudásukat a résztvevők.

– Úgy gondolom, hogy megfelelő oktatással a tájékozatlanságon és felkészületlenségen is lehet segíteni, ami egyben jó élményt is jelenthet a gazdiknak. Képzésünk átfogó és közérthető tananyaga sorra veszi a kedvenc kiválasztásának szempontjait, valamint anatómiai alapismereteket nyújt. Továbbá bemutatja az állat szükségleteit, viselkedési formáit és az állattartás jogi szabályozását is. A Nébihnek már van tapasztalata online oktatási anyagok készítésében és abban, hogy miképpen adja át a megfelelő tudást ezeken keresztül. A gyerekek számára is készítünk tananyagot. Személyes képzésünkre pedig, amelynek alkalmait egyetemi oktatók, szakemberek tartják, nagyon hamar beteltek a helyek. Hogyha ez sikeres lesz, akkor lehetséges, hogy többször is meghirdetjük majd, de az internetes oktatási forma biztosan hosszú távú lesz. A tanfolyam résztvevői a végén felmérő keretében adnak számot tudásukról, amit oklevéllel igazolunk. Ez utóbbinál azonban sokkal fontosabb, hogy használható, gyakorlati információkat szereznek az állattartásról, vagy már meglévő tudásukat frissíthetik fel – fejtette ki az országos főállatorvos.

(A borítóképen: Tanulni kell, hogyan lehetünk jó gazdik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában