Kertművelés

2021.09.10. 12:00

Itt az őszi munkák ideje

Van még lehetőség ültetni is, de inkább a télre készülés kerül előtérbe.

Horváth Imre

20210818 Győr Szüretelnek a megye első közösségi kertjében. Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

Napközben még szépen süt a nap, és a szabadba hívogat a jó idő, de a reggeli 7-8 fokok és a konyhakertek állapota már jól jelzi: bizony megérkezett az ősz. A szeptember már nem számít igazán nagyüzemnek a kiskertekben, bár szüretelnivaló még akad, de már el kell kezdeni a télre való felkészülést, még ha nem is szívesen tesszük.

Mit vessünk?

Azért ültetnivaló még ilyenkor is akad, sőt érdemes is vetéssel próbálkozni, hiszen ha az idei ősz is hosszú, a tél eleje pedig enyhe lesz, mint a korábbi években, akkor még sok friss zöldség kerülhet az asztalunkra. A zöldségfélék közül például a hónapos retket, fejes, áttelelő salátát, spenótot, sóskát, kaprot, őszi mákot, fokhagymát lehet ültetni. Ilyenkor érdemes a hagymás, évelő virágot „eldugni”, és ez a szamóca ültetésének, tőosztásának időpontja is. A meglévő szamócánkat egyébként is érdemes szeptemberben még átnézni, az indákat levágni róla, hogy ne fordítson már nagy energiákat a fejlődésre.

A paradicsom esetén is érdemes megakadályozni a további fejlődésre fordított energiákat annak érdekében, hogy beérlelje a már meglévő, de még zöld terméseket. Így az új szárakat és a virágokat már érdemes eltávolítani, betakarítható paradicsom ezekből már csak november eleje felé lenne, amit egyáltalán nem biztos, hogy be tud még érlelni a növény. Ha szeretnénk még némi zöld paradicsomot októberben elrakni, akkor hagyhatunk virágot, de tekintve a hűvösebb időt és a kevesebb napsütést, nem biztos, hogy érdemes kockáztatni a növényen már meglévő paradicsomok érését. Ugyanez áll a paprikára is. Ne hagyjuk már szárat növeszteni, virágozni, szedjük le a nem egészséges terméseket. Ha pedig még szeretnénk, hogy beérlelje, ami van rajta, akkor lazítsuk meg egy kicsit a talajt. Ismét felmerül a kérdés, hogy mi legyen a letermett és pusztulásra ítélt növényekkel. Sokan a földben hagyják, vagy kihúzzák, de a kertben marad talajtakarásnak, talajjavításnak. Azonban meglehetősen nagy a kockázata, hogy ezzel „átteleltetjük” kertünkben a kórokozókat, amik a tavaszi ültetés után azonnal támadnak. Így érdemesebb kihúzni a kiszolgált növényt, és kidobni a zöldhulladékkal. Komposztba kerülve szintén kockáztathatjuk a gombák áttelelését.

Ha nem szedtük még fel a burgonyát, sárgarépát, akkor ezt ne halogassuk túl sokáig, ugyanis a hajnali, reggeli pára, a több eső miatt könnyen rothadásnak indulhat.

A tökfélék is virágoznak még és hoznak terméseket, de az ő esetükben is érdemes ritkítani a biztos beérés érdekében. Kettő-három termésnél többet nem érdemes rajtuk hagyni egyszerre, mert túl sok energiát emésztene fel az érlelésük. Mivel vízigényes növényfajtáról van szó, érdemes az öntözésre továbbra is figyelmet fordítani.

A bokros gyümölcsök ritkításának, metszésének is eljött, eljön lassan az ideje, ha már nem terem tovább, akkor meg lehet ejteni a málna, szeder őszi visszametszését.

(A borítóképen: Már nem biztos, hogy minden zöld paradicsomot be tud érlelni a növény)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában