chilinap

2021.09.09. 07:00

Idén is csípni fog a chilinap

A legbátrabbak próbára tehetik magukat egy erősevő versenyen is.

Horváth Imre

Forrás: Olvasónk küldte

Negyedik alkalommal rendezik meg a chilinapot Miskolc-Lillafüreden szombaton, amelyen lesznek megszokott programok, de újdonságok is szép számmal a csípős íz szerelmesei számára.

Bemutatkoznak a termelők

A helyszín ezúttal is a Medvetalp Bisztró udvara lesz, ahol szeptember 11-én 9.30-tól egészen késő estig várják majd az érdeklődőket, tudtuk meg Jakab Zsolttól, a miCHILI-nk tulajdonosától, a nap ötletgazdájától. Ahogy a korábbi években, úgy idén is több chilitermelő lesz jelen az ország minden részéből, akik természetesen hozzák a portékájukat is, így lehet kóstolni, kérdezni, eszmét cserélni. Ami újdonság, hogy délelőtt tartanak egy mini chiliakadémiát is, ahol termelők, hobbisták, amatőrök vagy egyszerű érdeklődők is választ kaphatnak a kérdéseikre négy tapasztalt, díjakat és elismeréseket is elnyert termelőtől.

Szintén újdonság a Koffertúra chilispeciál. A Koffertúrák az Észak-Keleti Átjáró Egyesület jól ismert programsorozata, melynek keretében Miskolcot igyekeznek – sokszor szokatlan vagy újszerű nézőpontból – bemutatni. A chilinapon a chilis sátraknál és Lillafüred ismert és kevésbé ismert látnivalóin vezetik körbe az érdeklődőket.

Chilis ételek

Az igazi nagy durranás azonban vélhetően az újdonságok sorában az erősevő próba lesz! A bátor jelentkezők két etapban mérkőznek meg egymással, tudtuk meg Jakab Zsolttól. Az első körben chilivel tüzesített ételeket kell kóstolniuk. A tálcán lesz egy leves, illetve különböző ételek falatkái, mint a kolbász, fasírt, sült krumpli szósszal vagy éppen a töltött jalapeno paprika – ezeket tíz percen belül kell elfogyasztani, és a legjobb időt produkálók kerülnek a döntőbe. Ott már „csak” a chilipaprikákat kell majd megenni, az lesz a győztes, aki végig bírja enni az összes paprikát. Bár maga a rendezvény ingyenes, a verseny nevezési díjas, viszont pénzdíjat és ajándékcsomagot vihet haza a győztes, a megmérettetésre pedig még van néhány szabad hely. Nevezni péntek éjfélig lehet az esemény közösségi oldalán keresztül.

Emellett a Baráthegyi Majorságnak köszönhetően a gyerekeket állatsimogatóval várják majd, kézművessátrak színesítik a napot, és lesznek zenei programok is. Fellép délután Kalóz Tamás harmonikás, Ács Gyula népzenész, a LY16 zenekar, a Mintha zenekar, a Noa Noa zenekar és a Nahaj Akusztik.

Ingyen vállalták

– Idén is minden fellépő és közreműködő díjazás nélkül vállalt szerepet a nap lebonyolításában. A fellépők mindannyian kötődnek valamilyen módon Miskolchoz, ami fontos szempont számunkra. Az a célunk, hogy legyen ez a nap egy valódi chiliünnep minden kilátogató számára, akár komolyan foglalkozik ezzel a növénnyel, a chili feldolgozásával, akár csak néhány tövet termeszt a kertben, vagy csak enni szereti, netán egyszerű érdeklődő – mondta el Jakab Zsolt.

(A borítóképen: Többféle chili is terítékre kerül majd az erősevő versenyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában