Oktatási segítség

2021.09.08. 14:30

Hatékonyabban „tanít a papír”

Nemcsak élvezetesebb papíralapú könyvet olvasni, de hasznosabb is lehet.

20210310 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Első tagozatos gyerekek otthon tanulnak.

Fotó: MW

Ha a diákok a digitális eszközöket használják tanulásra, romlik az olvasási és szövegértési készségük, állítja a Nyomda- és Papíripari Szövetség (Fedprint) a világszerte 600 ezer, 15 éves tanuló körében elvégzett PISA-­mérés eredménye alapján.

„Egyértelmű, hogy a digitalizáció előnyeit érdemes beépíteni a jelenléti oktatás eszköztárába, azonban a papír visszaszorítása veszélyeket is rejt magában a hatékonyságra nézve” – ismertette a kutatást Orgován Katalin, a Fedprint elnöke. Mint rámutat, ha egy magyar diák heti egy órával többet tanul digitális eszközön, átlagosan 12 ponttal teljesít rosszabbul az olvasási kompetenciákat mérő, 79 országra kiterjedő PISA-teszten.

„Az adatok rávilágítanak, hogy ha papír helyett képernyőről olvasunk, az negatívan hat a szövegértési és folyékony olvasási képességekre. Az e-book-használók például szignifikánsan gyengébben teljesítenek a könyvolvasóknál akkor, ha eseményeket és helyszíneket kell idővonalon elhelyezni. A nyomtatott anyagokat preferáló diákok ezenfelül egyéb tanulási kompetenciák terén is jobb eredményt nyújtottak” – jegyzi meg a szakember.

A magyar tanulók, akik elsősorban könyveket olvasnak, átlagosan 37 ponttal értek el jobb eredményt az olvasási készségeket illetően azoknál, akik nem, vagy csak nagyon ritkán olvasnak. Ugyanez az érték „csupán” +19 pont azoknál, akik döntően digitális eszközön olvasnak, és +30 pont azoknál, akik a két technológiát ötvözik.

Nem elhanyagolható szempont azt sem, hogy a papíralapon olvasók általánosságban jobban is élvezik az olvasást. Akik a könyveket részesítik előnyben, átlagosan heti két órával többet olvasnak, szemben a szöveget digitálisan „fogyasztókkal”.

(A borítóképen: A könyvnek még megvan a szerepe a digitális világban is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában