Kiskert

2021.09.24. 12:00

Ha ősz, akkor facsemete ültetés

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen módon és mikor ültethetők a gyümölcsfák a kertben.

Fotó: ÉM-Archívum

A gyümölcsfák csemetéi között suháng vagy koronás fácska minőséget lehet megkülönböztetni. A suháng vesszős fiatal csemete, melynek koronáját az ültetés utáni tavasszal mi alakítjuk ki. A koronás fácska már eleve ágakkal rendelkezik, így már a kertészet alakítja ki a törzsmagasságot és a vázágak szerkezetét. A meggy, a mandula és az őszibarack szinte minden esetben ebbe a típusba tartozik.

Másik fontos minőségbeli különbség, hogy szabadgyökerű vagy konténeres gyümölcsfához jutunk-e hozzá. A konténeres fácskát lényegében bármilyen évszakban ültethetjük, kivéve, ha fagy van. A gyökerek ugyanis fagy­érzékenyek, éppen ezért nem szabad mínuszban ültetni a növényeket. Konténeres fát szinte minden időszakban vásárolhatunk a kertészetekben.

Ültetik vagy elvermelik

A szabadgyökerű fákat ősszel termelik ki. Lombhullás után történik ez a munkafolyamat, vagy azelőtt, de akkor a fákat lelevelezik, hogy a kitermelt fák szövetei ne száradjanak ki. A szabadgyökerű növényeket vagy kitermelés után közvetlenül ültetik, vagy vermelőbe kerülnek. Hagyományosan a vermelés során kötegelve a földbe ásott árokba (verem) helyezik a növényeket, és földdel takarják a gyökereket. A fák a vermelőben a tavaszi hajtásmegindulásig maradhatnak, azután az ültetés kockázatos. A modern tárolás történhet hűtőházakban is, ahol takarás nélkül, párásítás mellett 1-4 fokon helyezik el a szabadgyökerű csemetéket.

Iszapolni kell

Bármilyen minőségű fácskát vásárolunk is, nagyon fontos művelet a gyümölcsfa ültetése. Első lépésként egy kb. 50x50 centiméteres vagy nagyobb növények esetén kb. 60x60 centiméteres, hasonlóan mély gödör kiásásával kell kezdenünk az ültetési munkafolyamatot. A föld felső, tápanyagban gazdagabb rétegét és az alsó réteget külön kupacokba helyezzük el.

Második lépésként az ültetőgödör aljára szerves trágyát vagy tartós hatású műtrágyát keverünk, majd a csemete gyökérnyakát a talaj szintjével egy magasságba helyezzük el. Ezelőtt a csemete gyökereit visszametsszük, ha sérült vagy beteg részeket találunk rajtuk. A gyökerek metszése után iszapolni is szokták a fákat, ami azt jelenti, hogy az ültetőföld talaját vízzel elegyítjük, míg pépet nem kapunk, és ebbe mártogatjuk bele a gyökereket. Ez a gyökérképződést serkenti.

Az ültetőgödröt a fa behelyezése után először a felső talajréteggel, majd az alsóval töltjük meg, és a talajt folyamatosan tapossuk a csemete körül. A megtöltés után célszerű tányérszerűen kialakítani a törzs környékét, hogy az öntözővíz és a csapadék a gyökerekhez folyjék. Az ültetés végén addig töltjük után a tányért, míg tartósan nem marad meg a víz benne.

Ha jön a tavasz

A csemetét tavasszal, kihajtás előtt érdemes visszavágni, mivel az őszi metszés után a visszavágott hajtások károsodhatnak.

(A borítóképen: Nagyon fontos művelet a gyümölcsfa ültetése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában