Ízvilág

2021.09.13. 15:00

Finom tízóraival a suliba

Mit csomagoljak a gyereknek? Örök probléma ez minden szülőnek, ha elkezdődik az iskola.

Mit vigyen magával tízóraira a gyerek, ami nem csipsz, nem cukros péksüti, nem csoki, és mégsem landol a táska alján? Érdemes kikísérletezni, mi az, amit megeszik, ilyenkor a tanév elején még van rá némi energiánk.

Először is gyümölcs. Mi lenne, ha készítenénk neki egy finom turmixot? Alapja a tej, de lehet például joghurt is. Friss idénygyümölcsöt használjunk. Gazdagíthatjuk túróval, de akár (nem sok) csokidarabkával is.

Csomagoljunk teljes kiőrlésű kenyeret, amit különféle kenőkékkel kenhetünk meg, például humusszal (konzerv-csicseriborsóból fűszerekkel pillanatok alatt elkészül), padlizsánkrémmel, sajtkrémekkel, fűszerekkel ízesített vajkeverékkel, tojáskrémmel. A földimogyoróvajjal megkent kenyér is sikert arathat, de akár házilekvárral is megkenhetjük.

És egy kis plusz is

Néha kevésbé megszokott ételt is csomagolhatunk, például zöldségszeleteket vagy gyümölcsnyársakat műanyag dobozban, zabkását gyümölcsökkel, fahéjjal, mézzel fűszerezve, amerikai palacsintát, bundás kenyeret.

Adhatunk magkeverékeket (például diákcsemegét), de akkor sem szakad le az ég, ha Túró Rudit vagy müzliszeletet is rejt az uzsonnástáska a többi finomság mellett.

És egy ötlet az internetről: a tízóraisdobozba tegyünk reggelente egy kis cetlire írt rövid mesét, aranyos viccet, esetleg az újság hátából kivágott vicces képregénysort, mert ezek olvasgatása közben jobban csúszik a falat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában