egészség

2021.09.15. 14:00

Esélyt ad a fájdalommentes életre

A fizioterápia nemzetközileg elfogadott gyűjtőnév. Minden olyan természetes energia, amely a szervezet gyors visszahangolását segíti.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

Sokan azonosítják a gyógytornával, de valójában az csak az egyik eszköze. A fizioterápia lényegében azoknak a gyógymódoknak az összefoglaló neve, amelyek a gyógyvizek, a napfény, a levegő és a mozgás jótékony hatását használják fel a gyógyításban. Jellemzője, hogy közvetlenül a fájdalmas testrészen fejti ki jótékony hatását, mellékhatások nélkül. Ha valaki megbetegszik, akkor a gépezet nem jól működik. Ennek visszahangolására lehet számos eszközt bevetni – mondta Kottai Anikó egészségfejlesztő, fizioterapeuta.

Kúraszerűen érdemes

Az energiákat évszázadok óta alkalmazzák a különböző terápiákban. Például ilyen a klímaterápia, amikor egy tüdőbeteget a hegyekbe küldtek gyógyulni, ahol természetes tiszta oxigénhez jutott. Vagy a manapság sokakat – főként gyermekeket – érintő légúti allergiák, amelyek miatt sószobákat hoztak létre. A só pozitív hatását, az inhalációt használják arra, hogy a légutak kitáguljanak. Ráadásul a sós levegő a bőrt is megszépíti – tette hozzá az egészségügyi szakember. Sokszor elegendő a fizioterápia eszközeinek kúraszerű alkalmazása a páciensnél, és nem kell gyógyszert szednie. Nem feltétlenül fontos az egymás utáni folyamatosság, mert a kezelések eredményei összeadódnak, a szervezet összesíti azokat – fogalmazott Anikó.

Számos problémára

Általában az emberek akkor fordulnak orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez, amikor elkezd súlyosbodni az állapotuk, vagyis lemerül az energiaszintjük. A fizioterápia ezt állítja helyre, vagyis feltölti a páciens energiaszintjét – állította a fizioterapeuta. De mielőtt sor kerül erre, előtte érdemes kivizsgáltatni az állapotot szakorvossal, akit pedig a háziorvos előz meg, hiszen ő küldi tovább a beteget a megfelelő szakrendelésre. Azután állítják össze a terápiás csomagot, amely sok kezelés együttese.

Az elektroterápiának vagy más néven fizikoterápiának több ága van. Egyebek mellett lökéshullám-terápiát és lézerterápiát is használnak gyógyításra, főként mozgásszervi megbetegedések esetén, de szépészeti célokra is – hangsúlyozta Kottai Anikó. A szakembernél sok problémával megfordulnak a páciensek. Sportsérüléseket, ízületi elváltozásokat, gerincsérves betegeket is kezel lökéshullám-terápiával. A lényege, hogy a gép nagy erejű lökéshullámokat generál, amelyek a kezelt terület sejtjeiben nyelődnek el. Tulajdonképpen egy hanghullám, amit a szervezet ismer és jól fogad. Ez pedig öngyógyulást fokozó vérbőséget eredményez, hiszen a felgyorsult véráramlás több tápanyagot és oxigént szállít a sejtekhez, amik ezért tudnak gyorsabban regenerálódni.

Komplexen kell nézni

Soha nem csupán egy tünetet kell kezelni, hanem az összefüggéseket kell keresni és az okokat feltárni, majd megpróbálni áthangolni a páciens szervezetét a helyes működésre – hangoztatta a szakember. Ily módon helyre lehet hozni csontok elváltozásait, idegsérüléseket, bénulásokat, valamint műtét utáni állapotokat. Minden ember csontozata kopik az idő előrehaladtával. Jellemző, sokakat érintő probléma a térdkopás. Erre is megoldást jelenthet a fizioterápia. A gyógyulási folyamat mindenkinél egyéni. Elsősorban a betegség fajtája, stádiuma és a páciens kora határozza meg, hogy meddig tart a teljes felépülés. Az idősebbek lassabban regenerálódnak – mondta az egészségfejlesztő. Azonban komoly, több éve vagy évtizede létező elváltozásokon is tudnak segíteni a módszerrel. A fizioterápia még a betegség kialakulása előtt, megelőzésre is alkalmazható. Aki kipróbálta már, az általában rendszeresen visszatér a kezelésekhez. A stressz kompenzálásaként is kiváló, ahogyan a sport vagy más mozgások. Azért fontos, hogy erre hangsúlyt helyezzünk, mert könnyebb az életmódváltás akkor, ha még nincs kialakult betegség. De ha mégis elkerülhetetlen a gyógyszer szedése, akkor az esetleges mellékhatásokon is segíthet a fizioterápia. Magának a kezelésnek azonban nincs mellékhatása. Vannak olyan betegségek, például a bénulásos eredetű állapotok – ilyen az arcbénulás –, amelyek esetében naponta kétszer is alkalmazhatóak bizonyos kezelések – tette hozzá Kottai Anikó.

(A borítóképen: Gyógyulás Kottai Anikó keze alatt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában