„Asszonytársi segítő”

2021.09.22. 14:00

Érzelmi támasz az egész családnak

Hamarosan honlapjuk segítségével is megtalálhatók lesznek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tevékenykedő dúlák.

Apagyi Beáta

Fotó: Olvasónktól

Korábban már cikkeztünk a Holdam Egyesület által szervezett dúlaképzésről, amit Dézsi Réka tartott, akinek nevéhez fűződik a nemzetközi DONA-dúlaképzés akkreditálása hazánkban is. Szalontainé Kovách Réka főszervező akkor elmondta, mindannyiuk szívügye a dúlaság, fontos számukra, hogy erős nőként, tiszta szándékkal támogathassák egymást. A dúla szerepéről, megítélésről most ismét Rékát kérdeztük.

– A görög eredetű „dúla” modern értelmezésben „asszonytársi segítő”-t jelent. Ezt a szót használjuk egy tanult és tapasztalt szülést segítő személyre, aki a szülő nőnek és partnerének folyamatos érzelmi támogatást, fizikai komfortot, segítséget és információt nyújt a szülés előtt, alatt és közvetlenül utána – kezdte Réka a témával kapcsolatban.

Betöltött szerepek

– A gyermekágyi dúla a gyermek születése után támogatja az újszülött családját. A szülési dúla többek között felismeri, hogy a szülés egy olyan életre szóló kulcsfontosságú élmény, amire az anya élete végéig emlékezni fog. Érti a szülés fiziológiáját és a vajúdó érzelmi szükségleteit, támogatja az anyát és partnerét, hogy felkészülhessenek a szülésre. A vajúdó anya mellett áll a vajúdás teljes ideje alatt, vagy ameddig a család igényli, érzelmi támogatást nyújt, kényelmi intézkedéseket foganatosít, objektív nézőpontot és segítséget biztosít az anyának, hogy az megkaphasson minden szükséges információt ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa. Elősegíti a kommunikációt a vajúdó anya, a partnere és a kórházi gondviselők között, szerepe, hogy táplálja és védje az anya szülési emlékeit, élményeit – sorolta a dúla családban betöltött szerepeit.

– Tulajdonképpen pozitív vagy negatív szülés körüli élethelyzetben levők keresnek fel dúlát. Általában babára vágyó és babát váró családok, akár nagyszülők, szülés előtt álló édesanyák, gyermekágy idejére segítségre vágyó kismamák, de akár veszteségfeldolgozásban támogatást igénylők is. Ha valaki ezt az utat választja, már az első beszélgetésből kiderül az illető számára, hogy hogyan érzi magát a dúla jelenlétében, az adott dúla személye valóban elég szimpatikus-e ahhoz, hogy támogassa őt. Ha nem, továbbléphet, és találkozhat más dúlával – tájékoztatott a lehetőségekről.

Szülés fizikai és lelki síkon

Arra a kérdésre, miben más a terhesség, a szülési folyamat egy dúla jelenlétében véleménye szerint, így válaszolt: – Ha objektív szeretnék lenni, akkor tanulmányokra hivatkozom. Ezek a tanulmányok bemutatják, hogy dúlai kísérések esetén kevesebb beavatkozás szükséges egy vajúdó nő számára, gyorsabb a vajúdás, az anyák elégedettebbek a szülésélményükkel, ezáltal a kötődés szorosabb a babával. Egyébként minden szülés körül tevékenykedőnek (az édesanyának, az apának, a családnak, az orvosnak, szülésznőnek és az egészségügyi intézménynek is) prioritás, hogy kevesebb legyen a beavatkozás, a kockázat, és egy-egy szülés gyorsabb lefolyású legyen. Hiszen mindez kevesebb papírmunkát, emberi energiát, időt és kiadást jelent.

Ami a szubjektív oldalt, a saját megélésemet illeti, a várandósság ideje alatt nem kellett egyedül tájékozódnom a felmerülő kétségeimről, nem egyedül álltam szemben az internet kínálta lehetséges válaszokkal, melyek akár lehetnek hamisak vagy tartalmazhatnak féligazságot, esetleg anyagi érdekekhez fűződhetnek. A dúla kutatásokat, tanulmányokat, rendíthetetlen tényeket, információkat adott az érintett területekkel kapcsolatban. Segített megszűrni az elérhető tartalmakat, amiket ha egyedül olvasok várandós nőként, az rémisztő, félretájékoztató is lehet. Lelki támaszként önmagam felé irányított, bátorított, hogy szembenézzek a felmerülő érzéseimmel, gondolataimmal, problémáimmal az életemben. De én ezekben mindig is partner voltam, van mögöttem néhány év önismereti munka. A szülésnél, mindannak ellenére, hogy tudatosan készültem, az első gyermekemnél is a 3. hónaptól kezdve maradtak bennem aggodalmak, bizonytalanságok, hiszen először csináltam végig a vajúdást, nem tudtam, meddig tart, meddig bírom, és hol a fájdalomküszöböm. Az első alkalommal a szülésznőm volt velem a szülőszobán, szinte végig kísért. Ez rendkívül sokat jelentett. A következő alkalommal már jött velem a dúlám. Tudtam, hogy nagy szükségem lesz rá, hiszen a halott babámat volt feladatom világra hozni 25 hetesen. Nagyon kellett a lelki támasz, annak ellenére, hogy a kórházban minden orvos és szülésznő a tőle telhető legnagyobb emberséggel fordult felém.

A megélt lelki folyamataim, az, hogy ezt a veszteséget ott és akkor a vajúdás ideje alatt feldolgoztam, és testileg is elengedtem a gyermekem szeretetben, az ő támogatásával lehetővé vált. A szülőszobán értettem meg a dúla szerepét és létjogosultságát. Ott fogadtam meg, hogy kiállok emellett a nemes szakma mellett, mert a szülés nem csupán fizikai síkon történik, hanem lelki síkon, és nemcsak a gyermek születik meg, hanem az édesanya és az édesapa is. Dézsi Réka szokta mondani, hogy dúlai minőségében ő az anyák anyja, aki feltétel nélkül szeret és elfogadja az általa kísért nőt olyannak, amilyen. Tulajdonképpen ez a dúlai szerep lényege, szeret és elfogad, nem ítélkezik, és nem próbál meg a maga képére formálni, de jelen van, óv engem és a szülésélményemet. Ezt kevés helyen kapjuk meg felnőttként, családanyaként az életben. A szülőszobán erre rendkívül nagy szükségünk van – mesélt saját élményeiről.

Egyre elfogadottabb

– Manapság a dúlák elfogadottsága a szülészeti osztályokon rohamosan növekszik, csakúgy, mint fontos hozzájárulásuk tényének elismerése is a jobb szülési végeredményekhez és az anyák és babáik érzelmi jóllétéhez. Idén tavasszal a minisztérium javaslatot tett a dúlaság szakmásítása irányába, ez a folyamat is igazolja a szolgálat fontosságát.

Miskolc és környékén éppen alakulóban van a tevékenykedő dúlák közösségét összefogó Dúla Kör. Egy zárt Facebook-csoportban és egy mindenki számára elérhető honlapon leszünk novembertől megtalálhatók, megismerhetők, kérdezhetők. Az a legjobb gyakorlat, ha az érdeklődő több dúlával is felveszi a kapcsolatot, kérdez, érdeklődik a közös nézőpont megtalálása érdekében. Végül úgyis szimpátiaalapon születik meg a döntés. Egyébként országos szinten a Magyar Dúlakör Egyesület köt minket össze a többi szervezettel, a személyes kapcsolatokon, barátságokon túl – mondta végezetül Szalontainé Kovách Réka.

(A borítóképen: Pillanatkép az első dúlatanfolyamról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában