Egészség

2021.09.12. 15:30

Érdemes a kicsikkel is megkedveltetni a teát

A gyógynövények is hatásosak, ha az immunrendszer erősítéséről van szó.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A tanévkezdés után már akár néhány nappal megfázásos tüneteket produkálhat a gyermek. Ez szinte elkerülhetetlen, a közösségbe kerülés velejárója – erősítette meg korábban a témával kapcsolatos cikkünkben dr. Török Lajos gyermekorvos. Elmondta, a D-vitamin szedése már a nyár lecsengésével elkezdődhet, hiszen a napsütéses órák száma is csökken, és a csemeték is egyre kevesebb időt töltenek a szabadban.

A gyógyteákat, gyógynövényeket is be lehet építeni a gyerekek életébe, arra azonban oda kell figyelni, hogy melyik tea hány éves kortól iható. Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, a bükki füvesember lánya szerint a kicsikkel elsősorban úgy lehet megkedveltetni a teakeverékeket, hogy gyümölcsös, piros bogyós, virágos-illatos féléket választunk. Kerüljük az erős hatású, erős illóolaj-tartalmú gyógynövényeket (például menta, orbáncfű, csalán, szenna, utóbbira jó példa a levendula). Mivel a kamilla sokaknál allergiás reakciókat válthat ki, ezért csak óvatosan kóstoltassuk. Ne itassunk a kisebbekkel élénkítő hatású, koffeintartalmú teákat sem.

Immunerősítésre fel!

A fitoterapeuta ajánlása szerint bátran adható egyéves kortól például a csipkebogyó, ami C-vitaminban gazdag, így napi rendszerességgel fogyasztható. A C-vitamin azonban hőérzékeny, így ne forrázzuk, meleg vízzel öntsük le a feldarabolt csipkebogyóhúst, és hagyjuk ázni. Mivel íze savanykás, mézzel édesíthetjük. Immunerősítő hatású és kétéves kortól adagolható a mezei kakukkfű, ami a fürdővízbe téve is felhasználható. A kakukkfűteát kámforos illata-íze miatt tompíthatjuk bodzavirággal, hársfateával is. Megfázás, köhögés csillapítására is gyógyírt jelenthet.

A kamilla megosztó gyógynövény, amely szinte minden háztartásban megtalálható. Alkalmazható torokgyulladásra, külsőleg ekcémára, dermatitisre is. Használható inhalálásra, valamint a fürdővízbe is tehető. A citromfű az egyik leggyengédebb idegnyugtató, használatával oldható az iskolakezdés okozta stressz, szorongás, alvásprobléma. Citrusos íze miatt más tea ízesítőjeként is szolgálhat.

Elkészítésük során egy teáskanál szárított gyógynövényt forrázzunk le két és fél deciliter vízzel. Hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Ízesítésre kétéves kor felett használhatunk mézet, a citromot viszont kerüljük.

(A borítóképen: Tea, gyerekeknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában