civil környezetvédelmi és szemléletformáló mozgalom

2021.09.10. 15:30

Elstartolt a második Bodrogi PET Kupa

Elrajtolt az idei, immár második Bodrogi PET Kupa.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Az ország talán legismertebb civil környezetvédelmi és szemléletformáló mozgalmának versenyző csapatai a sárospataki várral szemközti fövenyről kezdték meg a vasárnapig tartó útjukat Bodrogkeresztúrig.

Aros János, Sárospatak polgármestere köszöntőjében csütörtökön elmondta: a Bodrog dús lombú fái és bokrai most elrejtik azt a hulladékot, amely egy kisebb áradásnál is képes – javarészt határon túlról érkező – műanyag palackokkal telíteni a vízfelszínt. Ezek egy részétől szabadítják meg a folyót a PET Kupa egymással is versengő csapatai. A polgármester külön megköszönte a szervezők szemléletformáló akcióját, amely során nyár elején a városban is több száz iskolás ismerkedhetett meg a műanyag-újrahasznosítás lépéseivel.

Hizó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy minisztériumuk a kezdetektől, vagyis 2013 óta figyeli és segíti a PET Kupa munkáját, évek óta a főtámogatójuk is. A civil kezdeményezés kiválóan illeszkedik a kormány hulladékmentesítési programjaihoz. Idén már három helyszínen tevékenykedtek az önkéntesek, a PET Kupa története során már több mint 180 tonna hulladéktól szabadították meg élővizeinket. Felhívta a figyelmet, hogy szeptember közepéig élnek a pályázati lehetőségek a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű programban egy-egy illegális hulladéklerakó felszámolására.

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a szervező Természetfilm.hu Egyesület elnöke kiemelte: három nap alatt öt tonna hulladékot sikerült összegyűjteniük. Céljuk, hogy a hulladék már ne érje el a magyar területeket: Öt ország, egy folyó nevű kezdeményezésükben ezért román, szlovák, ukrán és szerb partnerekkel működnek együtt.

Fontos a szemléletformálás

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos komoly értéknek nevezte azt a szemléletformálást, amelyet a kezdeményezés az elmúlt közel egy évtizedben elért. Szerinte annak, hogy a PET Kupa szembesítette a folyókon megtelepedett hulladékmennyiséggel az országot, komoly szerepe volt az egyszer használatos műanyagok betiltásában.

Krakkó Ákos, az alapítvány kommunikációs igazgatója elmondta, a PET Kupa lassú építkezéssel és kemény, folyamatos munkával érte el eredményeit. Az idei PET Kupán hat hulladékból épült hajó és több kenu vesz részt, a verseny vasárnap zárul ­Bodrogkeresztúrban. Fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

(A borítóképen: Vízre emelik az egyik PET Kupán versenyző hajót)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában