Hercegkút

2021.09.10. 17:30

Élménypont létesül a világörökségi pincesoron

Projektzárót és bokrétaavató ünnepséget rendeztek nemrégiben Hercegkúton.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Az elmúlt tíz évben rendkívül gyümölcsöző volt az a kapcsolat, amely Hercegkút és a szlovákiai Kisgéres között alakult ki. A közös pályázatok számos lehetőséget kínáltak mindkét településnek a fejlesztésre. Egy ilyen zárult a napokban Hercegkúton, a rendezvényt egybekötötték egy másik projektjükkel, amely során pedig bokrétaünnepet tartottak.

Rák József, Hercegkút polgármestere az Észak-Magyarországnak elmondta: a közös pályázat révén településük nagy teljesítményű fűnyíró traktort vásárolt, amellyel a világörökségi pincesorok rendezettségét szeretnék folyamatosan biztosítani, valamint a rendezvényeik előkészítését teszi könnyebbé az eszköz.

A projektzáróhoz kötötték hozzá egy másik, két tokaj-hegyaljai településsel közös projektjük hercegkúti bokrétaavatóját. Az úgynevezett Kőporosi pincesoron ugyanis egy gyönyörű panorámát biztosító élménypont létesül. A polgármester hozzátette: az új létesítmény egyszerre szolgálja majd közösségi rendezvényeiket, valamint a helyi borászokat is. Legtöbbjük pincéje ugyanis nem alkalmas arra, hogy nagyobb vendégsereget leültessenek, erre is lehetőséget ad majd az új épület, amely immár szerkezetkész, és elérte a legnagyobb magasságát, ezért tartották meg német hagyomány szerint a bokrétaünnepet – magyarázta Rák József.

Dévald István, a projekt konzorciumvezetője, vagyis a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette: Hercegkút mellett két másik településen zajlanak fejlesztések. Erdőbényén a hagyományokhoz kötődve egy kádárműhelyt alakítanak ki, Szegiben pedig egy meditációs és közösségi alkalmakkor egyaránt jól használható vizes élménypontot hoznak létre a Bodrog-parton.

Közös fejlesztések

Furik Csaba, Kisgéres polgármestere kérdésünkre azt mondta: a Hercegkúttal közös, több mint tízéves, immár több pályázat sikeres lebonyolítását is felmutató kapcsolat jó bizonyíték arra, hogy megbízható partnerei egymásnak. A mostani projekt segítségével a szlovákiai bodrogközi település egyebek mellett rendezvénysátrat, padokat, mobil kemencéket vásárolhatott. Hozzátette: náluk is vannak borospincék, és bár azok nem annyira ismertek, mint a hercegkúti pincesor, de mégis különleges hangulatot árasztanak. Szeretnék elérni, hogy belátható időn belül ezek a kisgéresi pincék is jövedelmet tudjanak termelni. A polgármester megemlítette: a kialakult kapcsolat eredményeként már úgy érzi magát, mintha hazaérkezne Hercegkútra, és reméli, ugyancsak így éreznek a hercegkútiak is, amikor Kisgéresben járnak.

Az eseményen részt vett dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, aki elmondta: bár Hercegkút nem tartozik a választókerületéhez, de jelenlétével erősíteni kívánja Tokaj-Hegyalja egységét és azt az összefogást, amely a térséget lépésről lépésre előreviszi. Hozzátette: a hercegkúti borászok is a hasznát látják majd azoknak az infrastrukturális fejlesztéseknek, amelyek választókerületében már zajlanak, és a borvidéket érintik. Ilyen például a 37-es számú főút négysávosítása Szerencsig, az úgynevezett okoskörforgalmak megépítése, valamint előreláthatólag még idén elkezdődhet a 37-es út további felújítása Sátoraljaújhelyig.

Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Hercegkút kiválóan megtalálta a helyét a Tokaji borvidéken. A helyi borászatok számának bővülésével, a sváb kulturális értékek bemutatásával és a pincekultúra fejlesztésével egyre népszerűbb nemcsak a hazai, hanem a külföldi vendégek között is. Örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat kezdeményezéseinek segítésével, támogatásával maga is részese lehet ennek a folyamatnak.

(A borítóképen: Rák József, Dévald István, dr. Koncz Zsófia és dr. Hörcsik Richárd a rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában