verseskötet

2021.09.04. 19:30

Elengedésre tanít a költő

Legújabb verseskötetében számadást készített életével és a világ problémáival B. Mester Éva.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

Könnyűvé válni című negyedik kötetét dedikálta az arnóti költő a 92. Ünnepi Könyvhéten szeptember 2-án, Miskolcon. Az alkotó könyve korábbi verseihez hasonlóan az Irodalmi Rádió kiadásában jelent meg, augusztus 20-án. A kötetbemutatót a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár rendezi majd, valószínűleg október elején.

A versírás kapaszkodó

– Nagy ajándék, hogyha az ember hetvenéves kora fölött újabb kötetét tarthatja a kezében, mert nem tudom, hogy van-e még bennem egy ötödik – osztotta meg B. Mester Éva. – Az alkotás címe a fölösleges terhektől való megszabadulásra és kicsit a számvetésre, elmúlásra is utal. A hátlapon szereplő címadó vers csak később íródott meg mindehhez. Nyolcadik gyermekként születtem, és a testvéreim közül már csak egyetlen bátyám él. A szüleim és a férjem szintén elhunytak. Így sokat kellett már búcsúzkodnom, és azt érzem, hogy magam is kifelé megyek az életből. Két héttel ezelőtt pedig összetört a vadonatúj autóm, úgyhogy gyakori, hogy el kell engednem valakit vagy valamit.

– A versírás azonban az enyém, egy kapaszkodó, ami itt tart, és amit nem vehetnek el tőlem. Azt gondolom, hogy témafelvetése miatt főleg az idősebb, érettebb korosztály fogja értékelni a könyvet, amely velem együtt már készülődik rá, hogy egyszer el kell menni.

Az élet szépségeiről

A humor, de a társadalomkritika is megjelenik a kötetben.

– A formát tekintve általában a kötött versformákat, a ritmust és a rímet kedvelem, de néha szabadverseket is írok. Az eddigiekhez képest talán a pandémia jelent újdonságot a kötetben. Szorongással telt ez az időszak, amitől a járványról szóló költemények sem mentesek. Emellett kritikusan reflektáltam bizonyos társadalmi jelenségekre, ami korábban kevésbé volt jellemző rám. Ugyanakkor szelíd humorral írok a mindennapok apró történéseiről. Ebben az utolsó életszakaszomban arra rendezkedtem be, hogy igyekszem megkeresni az életben a szépet, a jót és az értékeset. A diósgyőri Tündérkertről írt költeményem például kifejezetten erről szól. Valamint Kisgergely Vilmosné dr. Kozma Rózsa Pitypang című képe a borítón is ehhez kapcsolódik. Mind a négy kötetemhez Fridél Lajos egri művész adott grafikákat, akinek több száz rajza van. A könyv készítésének azt a fázisát szerettem a legjobban, amikor illusztrációkat válogattam a versekhez. Annak ellenére, hogy ezek már korábban elkészültek, mint a versek, némelyik tökéletesen megragadja egy-egy adott alkotás hangulatát. Orosz Margit bánhorváti költőnő pedig ajánlást írt a könyvhöz – mutatta be művésztársait a költő.

Őszi dedikálások

Több pozitív visszajelzés érkezett az alkotásokra.

– Néhány versem a kötetből már korábban is olvasható volt az interneten, amelyekre rengeteg like-ot kaptam. Viszont a teljes könyvet egyelőre főként még csak családtagok olvasták. Azonban hamarosan bemutatom az Irodalmi Rádió többi tagjának is Budapesten, és ottani ismerőseimnek, rokonaimnak. Később, ha sikerül egyeztetnem a megyei könyvtárral, akkor szeptember végén vagy október elején lesz kötetbemutatóm, ahol dedikálni is fogok. Lehetséges, hogy Arnóton, ahol már 35 éve élek, szintén rendezünk egy külön ­alkalmat. Emellett meghívást kaptam Mezőcsátra az Országos Könyvtári Napokra, október 4-től 10-ig – tudatta az alkotó.

(A borítóképen: Kötetéből olvas fel B. Mester Éva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában