filmfesztivál

2021.09.14. 15:00

Egy megesett diáklányról szóló film az idei fődíjas

A díjkiosztóval véget ért az idei, a 78. velencei filmfesztivál.

Váró Kata Anna

The 78th Venice Film Festival - Awards Ceremony - Venice, Italy, September 11, 2021 - Director Audrey Diwan poses with her Golden Lion award for Best Film. REUTERS/Yara Nardi

Forrás: AFP

Fotó: YARA NARDI

A fesztiválra menet az utolsó reggel láthattam, amint éppen egy kosztümös filmet forgatnak Velence lagúnáiban. Egy karneváli maskarába öltözött társaság gondolázott, akiket három motorcsónakból kísért a stáb, a folyamatosan instrukciókat kiabáló rendezővel az élen. Még a környékbeli hidakat is lezárták arra a pár percre, nehogy valaki belegyalogoljon a képbe. Hogy mit forgattak éppen, nem tudni, lehet, jövőre pont a fesztiválon látjuk majd viszont.

Az utolsó párbaj volt az utolsó

Az idei, 78. Mostra Inter­nazionale d’Arte Cinematografica la biennale di Venezia hétvégén lezárult. Az utolsó vetítési napon még látható volt Ridley Scott nagyszabású kosztümös alkotása, Az utolsó párbaj, melynek forgatókönyvét Nicole Holofcener mellett Ben Affleck és Matt Damon jegyzik. A főbb szerepekben Affleck és Damon mellett Adam Driver is látható. A fesztivál végi felhajtásról pedig Jennifer Lopez gondoskodott, aki Afflecket kísérte el Velencébe a rajongók és lesifotósok legnagyobb örömére. Lopez és Affleck két évtized után újra együtt lépkedtek a vörös szőnyegen.

Erős versenyprogram

Ami a díjakat illeti, az idei igen erős versenyprogramban az Oscar-díjas koreai rendező, Bong Joon-ho vezette nemzetközi zsűri egyöntetű szavazata alapján Audrey Diwan L’événement (Happening) című abortuszdrámája kapta a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. A megesett diáklányról szóló film a fogamzásgátló tabletta megjelenése és az abortusz le­galizálása előtt játszódik, az ötvenes évek végén. Az Ezüst Oroszlánt Paolo Sorrentino È stata la mano di Dio (The Hand of God) című filmje nyerte, és ennek a filmnek a főszereplője, Filippo Scotti lett a legígéretesebb fiatal tehetség. A legjobb forgatókönyv díját az ismert színésznőből lett forgatókönyvíró/rendezőnő, Maggie Gyllenhaal vehette át a The Lost Daughter című filmjéért. A legjobb rendezőnek kijáró díjat Jane Campion vehette át A kutya karmai közt című westernjéért. Penélope Cruz színészi tehetségéről már sokszor meggyőződhettünk, nem volt hát meglepetés, hogy ő kapta a legjobb női alakítás díját Pedro Almodóvar filmjében, a Madres Paralelas/Parallel Mothersben nyújtott alakítá­sáért.

A termés legjava

Számunkra kevésbé ismert színész, a Fülöp-szigeteki John Arcilla vehette át a legjobb férfialakítás díját Erik Matti On the Job: The Missing 8 című maratoni hosszúságú, 208 perces gengszterfilmjében nyújtott alakításáért.

Bár a díjak hagytak némi hiányérzetet, a versenyprogram aligha. Cannes és Velence valóban az év nemzetközi film­termésének legjavát kínálta számunkra.

(A borítóképen: Audrey Diwan drámája kapta meg az Arany Oroszlánt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában