Elismerés

2021.09.17. 16:00

Ebben az évben négyféle elismerést adnak már át Szikszón

Új díjakat alapítottak Szikszón, hogy minél szélesebb körből ismerhessék el a városért tenni akarókat.

Ettől az évtől kezdve négyféle díjat ítél oda minden évben Szikszó önkormányzata a korábbi kettővel szemben, melyeket október 8-án a város napján adnak majd át ünnepélyes keretek között.

Lehet jelölni

A négyféle elismerés a Szikszó Város Díszpolgára cím, a Pro Urbe – Szikszó Városért díj, Szikszó Város Nívódíja és a „Jakobus nobilis” polgármesteri elismerő oklevél.

A díszpolgári elismerést eddig is kiosztották már a városban. Új viszont a Pro Urbe díj, melyet társadalmi és gazdasági szervezeteknek, jogi személyeknek, egyházi jogi személyeknek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságoknak, magánszemélyeknek is adományozhatják. A nívódíj adományozható azoknak a személyeknek, szervezeteknek, közösségeknek, akik és amelyek a tárgyévben nyújtottak kiemelkedő teljesítményt a közélet bármely területén.

Míg a „Jakobus nobilis” polgármesteri elismerő oklevelet azon személyek kaphatják meg, akik az adott évben Szikszó önkormányzata, polgármesteri hivatala dolgozóiként, a város intézményeinek, vállalkozásainak alkalmazottjaiként, avagy a város jelentős programjai, pályázatai megvalósításában végzett kiemelkedő munkájukkal elismerésre méltó eredményességgel végezték tevékenységüket.

A jelölési folyamat a napokban elkezdődött. Szeptember 19-ig lehet írásban javaslatot adni a városi kitüntetendők nevére az arra érdemes személyek, szervezetek megnevezésével, rövid indoklással. A jelölőív a Szik-Szó újság aktuális számában is megtalálható, de a város honlapjáról is letölthető.

A város 2020-as díjazottjai a közelmúltban, az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódva vehették át az elismeréseket, ugyanis a járványhelyzet miatt eddig nem volt erre lehetőség. 2020-ban díszpolgári címet kapott Horváth Márton, aki több mint 40 éven át dolgozott testnevelőként a városban, tanította úszásra, korcsolyázásra, síelésre is a fiatalokat. Posztumusz díszpolgári elismerést adományoztak dr. Komjáthy Dezső volt szikszói körorvos részére, aki orvos, gyermekorvos és fogorvos volt a településen, 42 éven át szolgálta Szikszó lakosságát. Míg Szikszó Városért Közösségi Díjat vehetett át Vighné Kiss Éva tanárnő, aki évtizedek óta tanítja és neveli a szikszói diákságot, tanári munkája mellett meghatározó alakja az anyanyelvi versenyeknek és a tehetséggondozásnak. Illetve Mező István nyugdíjas pedagógus, önkormányzati képviselő, aki a református gyermekénekkar vezetője, a Szik-Szó című helyi lap főszerkesztője, a Szikszó Football Club elnökségi tagja, hosszú évek óta az Oktatási, Kulturális, Szociális és Sportbizottság elnöke.

(A borítóképen: Október 8-án ünnepel Szikszó, ekkor adják át a díjakat is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában