Interjú: Hevesi Tamással

2021.09.05. 11:30

Bicskei, Mezey és Verebes is tanította Hevesi Tamást

Arra törekszik, hogy a matyók minél több fiatal játékosából NB-s labdarúgót neveljen.

Kolodzey Tamás

Fotó: Bujdos Tibor

A jelenlegihez hasonlóan híres szakvezetője még aligha volt a fürdővárosiak második együttesének: nagy feltűnést keltett, hogy néhány hete a Mezőkövesd Zsóry FC kötelékébe lépett Hevesi Tamás. Őt az országban szinte mindenki ismeri: tizennégy esz­tendősen már dalokat írt, legszebb örökzöld slágerei a Jeremy és a Csíkos napernyő, ezeket rengetegen kívülről fújják.

Hogy került Mezőkövesdre?

Tóth László szakmai igazgató hívására, akivel nagyon régóta ismerjük egymást. Úgy történt az eset, hogy amikor a REAC NB I.-es gárdáját irányítottam, edzőmeccset játszottunk a Bőccsel, amelynek Laci volt a trénere. Ismeretségünk révén később többször meghívott a bőcsiek évzárójára, majd néhányszor szíves invitálást kaptam tőle már Kövesdre, utánpótlásedzőnek. Azt feleltem, hogy a legszebb feladatok egyike a gyerekek tanítása és a futballszeretetre való nevelése, de ha lehet, inkább a felnőttfutballban dolgoznék, aztán csak összehozott minket az élet.

Gyorsan megállapodtak?

Így volt, de azért először „családlátogatást” tettem Mezőkövesden, mert nekem mindig fontos az első benyomás, továbbá látni akartam azt a helyet, ahová belépek. Tóth László hangsúlyozta, hogy a megyei I. osztályú csapatuk esetében nem az eredmény az elsődleges, hanem az, hogy egy év alatt nézzük meg, kik lesznek alkalmasak az NB III.-as szereplésre, mert ugye jövőre az élvonalbeliek újra alanyi jogon indulhatnak a harmadik vonalban. Ennek jegyében tehetséggondozást végzek, igyekszem a gyerekeket a majdani NB-s munkára szoktatni.

Más helyről nem volt ajánlata?

Dehogynem. Öt-hat helyről is megkerestek. Volt köztük egy NB II.-es, három NB III.-as klub, valamint ugyancsak három, megyei osztályú egyesület.

Olcsó vagy drága szakembernek tartja magát?

Relatív, hogy ki a drága és ki az olcsó. Mindenkinek van ára, nekem is. Az itteni fizetésem tisztességes, de rengeteg az útiköltség, ezt a pénzt én fizetem a benzinkutakon. Több lábon állok, nem a futballból élek, nincsenek egzisztenciális gondjaim, de azt hozzáteszem: zenei előadóként a járvány miatt rengeteg pénzt veszítettem és veszítettünk.

Milyen edzői képesítéssel rendelkezik?

Pro licencem van, az elsők között szereztem. Olyan tanáraim voltak, mint Bicskei Bertalan, doktor Mezey György és Verebes József.

Mennyi időt tölt Mezőkövesden?

Hetente négy vagy öt edzést tartok, ehhez jön még a mérkőzés. Mindennap ingázom Budapest és Mezőkövesd között, ezzel nincs gondom, mert nagyon szeretek vezetni.

Egykori élvonalbeli trénerként, továbbá első vonalas előadóművészként nem érzi rangon aluli felkérésnek a megyei elitet?

Amennyiben így érezném, akkor nem lennék itt. A szakmai felkészültségem alapján igyekszem a tudásom legjavát nyújtani. Játékosaimra partnerként tekintek, ennek jegyében minden foglalkozásomra felkészülök, ezt otthon teszem, és úgy indulok el, hogy tudom, mit akarok és mit fogok csinálni a tréningjeimen. Ezeket megtervezem és a naplómban megszerkesztem, a gyakorlatok egymásra épülnek, így haladunk a srácokkal.

A nézők – főleg csapata idegenbeli találkozóin – szórakoznak önnel?

A labdarúgó-mérkőzéseken mind a játékosok, mind az edzők, mind a szurkolók más idegállapotban vannak, éppen ezért előfordul, hogy kapok beszólásokat, de még sehol nem kezdtek ki. Az tény, hogy nekem duplán kell dolgoznom és bizonyítanom, hiszen először egy másik szakmában váltam ismertté. Vannak elveim: az edzőnek makulátlannak, szakmailag felkészültnek, motiváltnak és szenvedélyesnek kell lennie. Vallom, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten: én mindenkivel tisztességesen viselkedek, és ugyanezt várom el az irányomba is, a kispadon pedig kizárólag a saját csapatommal foglalkozom.

Hogyan szólítják a játékosai vagy a tanítványai? Művész úrnak, mesternek, esetleg Tamás bácsinak?

Mesternek és Tamás bának. A srácok előtt a zene vagy a zenei munkásságom nem létezik, egyszerűen nem téma. Így megyünk immáron ötödik hete.

Van átjárás a Mezőkövesd ­Zsóry FC NB I.-es és megyei első osztályú csapatai között?

Semmilyen nincs. Ittlétem alatt Pintér Attilával, az élvonalbeli gárda trénerével még nem találkoztam.

Milyen viszonyban van a játékvezetőkkel?

Normális kapcsolat van közöttünk. Tisztelettel vagyok irántuk, elfogadom, hogy az ember néha téved. Működésük esetleges kommentálásakor soha nem használok trágár szavakat, ilyen számomra elképzelhetetlen. Ilyen a neveltetésem. A családomban mindenki diplomás, és nálunk az volt a szokás a vasárnapi ebédnél, hogy az asztalon lévő ételt és italt megköszöntük a Teremtőnek.

A hét végén vannak a bajnoki meccseik, és a koncertjeinek zömét is nyilván szombaton vagy pénteken tartja. Hogyan tudja a két, merőben más elfoglaltságát összeegyeztetni?

Mindenhová időben érek oda. Mondok egy konkrét példát: Alsózsolcán 19 óra 7 perckor fújták le a találkozónkat, amely után 19 óra 9 perckor elköszöntem, majd 19 óra 54 perckor már ott álltam a színpad mellett a 98 kilométerre lévő Tiszaörsön, és az előadásom 20 órakor elkezdődött. Ebben az intenzív életformában magától értetődően van kockázat, mint az élet minden területén. Amennyiben vasárnap küzdünk és szombaton mondjuk Budapesten, Pakson, továbbá Szolnokon van jelenésem, miután hazaérek, megvacsorázom, aztán meccseket nézek, éjfélkor lefekszem, reggel pedig szépen felkelek, és felkészülök a soron következő bajnoki meccsünkre.

Követi a magyar labdarúgás történéseit?

Persze. A megyei osztályoktól kezdve az élvonalig minden osztályt.

Biztosan felismerik a rendezők és a portások, ha valamelyik pályán megjelenik. Árulja el, beengedik-e?

Néhányszor elhangzott már, hogy menjen, művész úr, de ezeket az ajánlatokat soha nem fogadom el. Nekem természetes, hogy van belépő, amellyel támogatom a klub életét, működését. Itt mondom el, hogy az egyik mezőkövesdi nagyáruházban a közelmúltban előre akartak engedni a pénztárnál, de mondtam, hogy szó sem lehet róla, kivárom a soromat. Ezt a jelenetet is annak köszönhettem, hogy ismert ember lettem, hála érte a jó sorsomnak, a szüleimnek, a családom tagjainak és a futballnak, amely azért olykor szembejön velem.

Mi a célja a Mezőkövesd tartalékcsapatával?

Jó érzéssel töltött el, amikor néhány évvel ezelőtt azt láttam, hogy a magyar női labdarúgó-válogatott egyik összecsapásán a pályára lépő tizenegy játékosból nyolcnak is az edzője voltam. Ilyen vagy ehhez részben hasonló élményeket szeretnék szerezni néhány esztendő múlva a mezőkövesdi fiatalokkal, akikből NB-s játékosokat akarok nevelni. A felügyeletemre bízott gyerekek zöme mindössze tizenhat, tizenhét és tizennyolc esztendős, csak egy húsz- és egy huszonnégy éves labdarúgónk van. Többjükben látom a talentumot, őket kívánom minél magasabb szintű labdarúgókká nevelni.

Mit gondol, a borsodi kisváros lesz edzői karrierjének végállomása?

Az élet kifürkészhetetlen. Dolgozik bennem az egészséges ambíció, a bizonyítási vágy, és majd meglátjuk, hogy az utam hová vezet.


Névjegykártya

Hevesi Tamás

Életkora: 57 év

Végzettsége: főiskola

Foglalkozása: énekes, előadóművész

Legsikeresebb számai: Ezt egy életen át kell játszani (amely négy héten át vezette az itthoni slágerlistát, és huszonhat hétig szerepelt rajta), Jeremy (ezzel több hétig vezette a rádiók játszási slágerlistáját), Diadal (Csíkos napernyő), Zötyög az élet, Vigyázz rám.

Sportága: labdarúgás

Legmagasabb szintű szerződése: NB I.

(A borítóképen: Hevesi Tamás)

https://boon.hu/sport/helyi-sport/az-ismert-enekes-hevesi-tamas-lett-a-mezokovesdi-kettes-garda-vezetoedzoje-5671103/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában