Könyvpiac

2021.09.06. 18:00

Az olvasók érdeklődése töretlen

Kedvelt ajándék a könyv, de a járvány óta visszaesés tapasztalható a könyveket árusító boltokban. Miskolc belvárosában is bezártak egyet, a helyén pékség nyílt.

Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A technológia fejlődésének előnyei mellett vannak, akiket hátrányosan ért a fejlődés. Ilyenek például a könyvesboltok, amelyekből egyre kevesebbet találunk országszerte. Lesújtó tény, hogy egyes kutatások szerint a magyarok 5 százaléka rendszeres könyvolvasó, mára már a digitális kényelem jellemző.

Inkább online

„A pandémia okozta boltbezárás és rövidített nyitvatartás idején összehangolt kommunikációval sikerült a weboldalainkra irányítani a vásárlóinkat, erősödött az online vásárlás. 2020-ban a Libri és Bookline webáruházaink forgalma másfélszeresére nőtt, ami 2021-ben kicsit tovább tudott még emelkedni, de az elmúlt két évben a bolti és online vásárlások aránya jelentősen nem változott. Az online vásárlás iránti elmozdulás azóta részben visszarendeződött, de továbbra is igaz, hogy az online vásárlások aránya magasabb, mint 2019-ben, vagyis az olvasóink többen és többet vásárolnak a web­áruházainkban, mint a Covid előtti időszakban. 2020-ban jelentősen alacsonyabb volt a bolti forgalom a járvány miatt, idén ugyan már ez nem csökkent tovább, de összességében nem várható, hogy 2021-ben a boltjaink elérik a járvány előtti forgalmat” – válaszolt a Libri kérdésünkre: mennyire esett vissza a forgalmuk a járvány alatt.

Korábban Borsod-Abaúj-Zemplénben, több nagyobb városban könyvesboltok sokasága várta az olvasókat, mára Miskolcon kívül csupán egy tucat könyvesbolt van megyeszerte, amely nyitva áll az érdeklődők előtt. Az ő forgalmuk sem a legkedvezőbb, főleg a járványhelyzet után. 2020 márciusától 60-65 százalékos visszaesés volt a könyvesboltok forgalmában országosan, ez megyénkben sincs másként.

Erős olvasói közösség

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kizárólag itt tudunk könyvet vásárolni, hiszen az antikváriumok száma sem elenyésző, illetve más boltokban is lehet kapni könyveket. Az általunk kérdezett miskolci könyvkereskedők szerint az emberek már inkább előnyben részesítik az antikváriumokat, illetve van, hogy könyveket cserélnek.

„Erre egyébként külön csoportok vannak, ahol az olvasók egymás könyveit cserélik el az olvasás idejére, gondolom, ezzel is spórolni szeretnének” – mondta el lapunknak az egyik miskolci eladó. A boltbezárásokból az körvonalazódna, hogy a kereslet is csökken, de a Libri ezt határozottan cáfolja. A könyvpiac évről évre emelkedést mutat, vagyis nem igaz, hogy a könyvek iránti kereslet csökkent volna, az MKKE adatai is ezt támasztják alá. Természetesen a pandémia nem segített egyetlen piaci résztvevőnek sem abban, hogy jelentősen növelje forgalmát, de ez nem is lehet elvárható a boltbezárások és korlátozások mellett. „Az olvasók könyvek iránti érdeklődését, lelkesedését viszont töretlennek érezzük, és ezt nemcsak a bevételek mutatják, de az is, hogy minden kezdeményezésünkre, kampányunkra rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, és egy erős olvasói közösség kiépülését látjuk. Elég a Book­line Könyvcsere Piknik sikerére vagy a májusban átadott Libri irodalmi díjak presztízsértékére gondolnunk” – emelhetjük ki a Libri válaszaiból.

Előnyben részesítik az e-bookot

A piacvezető könyvkereskedelmi boltok szerint a könyvesbolti visszaesés annak is köszönhető, hogy egyre többen választják az elektronikus könyveket, mert sokkal gazdaságosabbak és kényelmesebb olvasni őket. „Egyszerűbb, ha az ember egy táblagép méretű e-book-olvasót hord magánál, és azt használja, mint egy többkilós kötetet” – hallottuk. Több könyvesbolt eladója egyetért abban, hogy az online rendeléssel fenntartható forgalmuk van, de a tényleges vevőszám, vagyis azok, akik a könyvüzletben választják ki az olvasnivalót, kevesebb, mint évekkel ezelőtt. „Sokan helyszíni átvétellel rendelnek könyvet, amelyhez itt a boltban tudnak hozzájutni, ez számukra néha kedvező, de sokan nem tudják, hogy így is ugyanazt az árat fizetik, mintha nálunk vásárolnák meg azt, de sokan inkább biztosra szeretnek menni, mert nem mindig van készleten az adott kötet, így egyszerűbb, ha a webáruházban rendelik meg” – osztotta meg tapasztalatait az egyik könyvkereskedésben dolgozó eladó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában