52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

2021.09.20. 07:00

Az Eucharisztia egysége

Egyhetes keresztény örömünneppé vált az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Detzky Anna

Fotó: Detzky Anna

A hívők a békés egységet, az érdeklődők a hit erejét tapasztalhatták meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, 2021. szeptember 5–12-ig Budapesten, amelynek pápai zárómiséjén 150 ezren vettek részt a Hősök terén és az Andrássy úton. A jelentős egyházi eseményt a „minden forrásom belőled fakad” zsoltárrészlettel hirdették meg. A rendezvény az Eucharisztiát állította a középpontba, amely a katolikus hívek számára az élő Jézus Krisztust mint az élet forrását jelképezi.

A katolikus egyház roma­missziójának jelentős szereplői adtak műsort a ­Hungexpón meghirdetett fakultációk között szeptember 9-én, a Kisboldogasszony ünnepét követő napon. A bemutatkozást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, a Boldog Ceferino Intézet igazgatója vezette. „Ti nem valahol a periférián, hanem az egyház szívében vagytok!” – üzente a romáknak tanúságtételében a püspök, Boldog VI. Pál pápa szavaira hivatkozva. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a szaléziak által működtetett kazincbarcikai Don Bosco-iskola és a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium képviselte. A diavetítésben feltűnt a Szent Ferenc Kisnővérei Elfogadlak Alapítványa is Arlóból. Az alkalom különlegessége volt, hogy dicsőítés keretében a kőbányai Szent László-templomba vonult a felszabadult tömeg, ahol a püspök Szűz Mária oltalmába ajánlotta hazánk cigányságát.

Véletlen vagy valóság?

A pénteki nap egyik kiemelt tanúságtevője Áder János, Magyarország köztársasági elnöke volt a Hungexpón. A kezdeményezésére született Égre néző című könyvet mutatta be, amely a magyar irodalom legszebb istenes verseit gyűjti csokorba. „Mindannyiunk életében történnek váratlan események, amik döntően befolyásolják életünket. Örökre szóló élménnyé, esetleg visszatérő emlékképpé válnak. Ez lehet egy találkozás, egy élettörténet, egy előadás vagy egy műalkotás által kiváltott benyomás. Miért történt ez meg velünk, és miért éppen velünk történt? – tesszük fel a kérdést gyakran. Véletlen volt – szól az egyik válasz. A Jóisten akarta így – szól a másik” – vetette fel a dilemmát a köztársasági elnök, aki három személyes élettörténeten keresztül a második mellett tette le a voksát.

Csókay András idegsebész előadását is meghallgathattuk szeptember 10-én este a Missziós Színpadon, az Örs vezér terén. Felelevenítette, hogy kisfia halála hogyan vezette el mélyebb istenhitre. Zárásképpen Csiszér László zenekara és az Új Jeruzsálem Közösség teremtette meg a megtérés táptalaját az érdeklődő járókelők számára. A szeptember 11-ei családi napon a szerzetesközösségeké és a kisgyermekeseké lett a Margitsziget, számukra kínáltak színvonalas zenei programokat. Sötétedés után szentmise és gyertyás körmenet teremtette meg az áhítatos hangulatot. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek szentbeszédében hazánk keresztény hagyományaira helyezte a hangsúlyt a Missziós kereszt társaságában, amely korábban Miskolcon is megtekinthető volt. Ferenc pápa láthatóan készült a magyarokkal való találkozásra, aki szintén utalt keresztény gyökereinkre szeptember 12-ei zárómiséjében. Arról szólt, hogy kicsoda valójában Jézus Krisztus, és hogyan tudjuk helyesen követni.

(A borítóképen: Áldozás a pápai zárómisén, a Kodály köröndnél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában