Elismerés

2021.09.08. 20:00

Állami kitüntetésben részesült a miskolci aranyműves

Korosztályának legrangosabb állami kitüntetésében részesült Kovács Levente miskolci aranyműves.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A Népművészet Ifjú Mestere díjat adták át a sikeres, fiatal, megyénkbeli pitykegombkészítőnek.

– Évente öten kaphatják meg ezt a kitüntetést 15 és 35 év között, amely az egyik legnagyobb állami elismerés a népművészetben. Idén egy néptáncos párosnak és rajtam kívül három kézművesnek – bőrműves, fazekas, nemezkészítő – ítélték oda, és meglepődtem, hogy én lettem a negyedik – mondta Kovács Levente aranyműves, pitykegombkészítő.

Hálás felmenőinek is

A díjazott lelkesedésének és elszántságának, másrészt jó családi örökségének tulajdonítja sikerét.

– Már kisgyermekként láttam a családomban a kézműves mesterségek szépségét. Édesapám, Kovács J. Attila cipészmester nagyon büszke rám. Apai nagyapám szintén cipész, anyai nagyapám pedig bádogos volt. Számomra pedig az aranyművesség szenvedély, amelyben kiteljesedhetek. Nagy megtiszteltetést jelentett mindezek eredményeként rangos mesterek és az ország vezető politikusai között ülni a Pesti Vigadóban az ünnepségen – hangsúlyozta.

Érdekes szerszámokkal

Szívesen emlékszik vissza a miskolci aranyműves a budai Várban tett látogatására, ahol a kézművesek színe-java megjelent.

– A nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén tartottam mesterségbemutatót a 35. Mesterségek Ünnepén, a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületével Kisgyőrből. Náluk mint tag ebben az évben kezdtem el a lényegi munkát. Kihelyeztem a munkafelületemet, egy Brett asztalt. Ez az ötvösasztal hivatalos neve. Az aranyművességben minden művelethez saját célszerszám tartozik. Így a felszerelésemnek csak a töredékét tudtam magammal vinni. Az egyik legérdekesebb használati tárgy, amit bemutattam, a szurokgolyó, amely térbeli minták formázására alkalmas. Készültem félkész pitykegombokkal is, amelyeket a látogatók szeme előtt munkáltam meg. Ezután Kisgyőrben a Szent Korona-kilátó átadóünnepségén augusztus 28-án újra ez volt a feladatom. Itt többek között Barsi Csaba néptáncos, népzenész tartott előadást a kutatásairól, aki a pitykegombok hátterének feltárásában nagy segítségemre volt – idézte fel az ifjú mester.

Óriás gombsor készül

Több rangos kitüntetést tudhat magáénak Kovács Levente, és jelenleg is komoly munkán dolgozik.

– Harmadik lettem a IV. Országos Fémműves Népi Iparművészeti Pályázaton, amely egy szakmai verseny volt. Itt az első helyezett egy karddal nyert, a második pedig egy késkészítő lett. Most egy komáromi szekeres gazda pitykegombsoron dolgozom. Ennek az a különlegessége, hogy a gombok tojás méretűek. A 16 plusz 4 darabos gombsor majdnem fél kiló ezüstből készült. A formája emlékeztet a Gránátalma díjas pitykegombjaimhoz, amelyeket az Élő Népművészet kiállításon értékeltek még tavasszal. Ez a forma is barázdált, a rések közé 0,3 milliméter átmérőjű huzalokat feszítettem, méghozzá összesen 40 méternyit – számolt be a szakember.

(A borítóképen: Kovács Levente munka közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában