kerti munka

2021.09.17. 12:00

Akad feladat, irány a virágoskert!

A szeptember ad tennivalókat a virágos növényeink körül, melyeket el kell végezni.

Horváth Imre

Forrás: SHUTTERSTOCK

Fotó: Shutterstock

Múlt heti Kertész összeállításunkban már érintettük azt, hogy milyen tennivalók akadnak a kiskertekben, azonban érdemes szó ejteni a virágoskertekről külön is, ugyanis bőven van itt tennivalónk most ezekben a hetekben, napokban.

Bár a jelenlegi időjárás még a virágok nagy részének teljesen megfelelő, és többségük majd ugyanolyan intenzitással virágzik, mint korábban, azért már készülni kell az őszre, hiszen a meteorológiai előrejelzések szerint hamarosan hűvösebb, ősziesebb idő érkezik. Ugyanakkor van néhány olyan feladat, aminek most van itt az ideje, és sokkal jobb elvégezni száraz, napsütéses időben, mint hidegben, netán esőben, sárban.

A korán virágzó kardvirágok hagymagumóit korán szedhetjük fel. Nem kell megvárnunk, míg a föld feletti részek teljesen elsárgulnak, elhalnak, mivel a betegségek a földben hagyott gumókra nagyon gyorsan átterjednek. A pontos teendőkről lásd keretes írásunkat!

Ne maradjon levél

Elkezdhetjük a rózsánkat is felkészíteni – bár pontosan a kedvező időjárás miatt az elmúlt napokban újra virágba borultak a rózsák, így nem kell kapkodni vele. Az ajánlott eljárás szerint augusztus végétől be kell fejezni a nitrogéntrágyázást, és áttérni a káliumtrágya adagolására. Ezzel fokozzuk a növények hidegtűrését. Már nem kell az elnyílt virágfejeket sem levágni. Ha ugyanis hagyjuk magot érlelni, a növény a természet ritmusát követve felkészül a nyugalmi állapotra. Vágjuk le és szedjük össze az összes beteg levelet, ne hagyjuk a talajra hullva áttelelni, mert ezzel a kórokozók is áttelelnek. Ha erős volt a rozsdás vagy a diplokarponos levélfoltosság fertőzés, rezes permetezéssel kezeljük a növényeket, de ne csak a növényt, hanem a talaját is permetezzük, leginkább akkor, ha nem tudjuk maradéktalanul összeszedni a lehullott leveleket.

Lassan eljön az ideje a rózsa őszi metszésének is – aki ezt alkalmazza. Ezt általában az időjáráshoz szokták igazítani, és még a fagy előtt kell megejteni, hogy ne károsodjon a növény. Megoszlanak a vélemények az őszi és a tavaszi metszésről, sokan csak a tavaszit alkalmazzák, de van, aki ősszel is visszavágja a növényt, hogy fagyok, jég, eső, hó ne törje el a magasra nőtt szárakat.

Évelő virágaink – mint a babarózsa – szétültetését is meg lehet kezdeni. A nem szabad gyökerű, hanem ládás, cserepes növényeket – ahogy egész évben – ebben a hónapban is bátran ültethetjük. Lassan azonban a szabad gyökerűek őszi ültetési ideje is eljön, így érdemes megtervezni, hogy mit és hová szeretnénk ültetni. A meleg égövi eredetű növényeink esetén érdemes utánanézni vagy szakembernél, szakboltban érdeklődni, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mi az a hőmérséklet, amit biztonsággal elviselnek, hiszen az éjszakákon már akár jóval tíz fok alá is lemehet a hőmérséklet, ami bizonyos növényfajtáknál gondot okozhat. Ilyen például a leander vagy a hibiszkusz. A nyárra kirakott szobanövények visszaköltöztetését is megkezdhetjük majd lassan, ha rosszabbra fordul az időjárás a hónapban, de legalábbis nem árt megtervezni, hogy hová kerülnek majd, és a helyüket előkészíteni. Az évelő balkonnövények között több is akad, amelyik visszametszést vagy ritkítást igényel a telelőhelyre rakás előtt, erre sem árt figyelni. Ha a hajtásokat visszavágjuk, akkor kevesebbet párologtat a növényünk, ez a ritkább öntözés miatt is fontos télen.

(A borítóképen: A rózsafejeket már nem szükséges levágni, de az őszi metszésnek eljött az ideje)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában