Miskolci Állatkert

2021.09.21. 13:00

A szabadban otthon érzi magát a bölényboci

A miskolci európai kisbölény jól beilleszkedett új lakóhelyén a vadon élő bölénycsapatba.

Detzky Anna

Forrás: MiskolcZoo

Szűk egy éve engedték szabadon Bulgáriában, a Rodope hegységben a Boci névre hallgató fiatal európai bölényt, amelyik Nyíregyházán született, és féléves korától két évig a Miskolci Állatkertben nevelkedett. Mostanra az ottani bölénycsorda teljes jogú tagjává vált, amiről a helyi természetvédelmi őrök értesítették a Miskolci Állatkert munkatársait – adta hírül a szervezet.

– Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által vezetett tenyészprogram szorosan együttműködik a bölényeket tartó állatkertekkel. A fogságban élő egyedek genetikai állománya alapján határozzák meg, hogy melyek térhetnek vissza a természetbe – nyilatkozta az Északnak korábban Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. – Bocit kiválasztották, hogy részt vegyen a visszatelepítési programban. A felnőtt bölények 3-4 éves korukban válnak ivaréretté. Bulgáriában nincs természetes ellenségük. Viszont a borjakat időnként elragadják a farkasok.

Megismerte a vadont

Boci mostanra túl van élete első szabad tavaszán és nyarán. A csapatát követve márciusban magasabb területekre vándorolt. A nyári időszakban extrém szárazság volt jellemző a Rodope hegységben. Ennek ellenére jó kondícióban maradt, és megismerte a csordája által használt útvonalakat, a víz- és élelemforrásokat – tudtuk meg.

A Bükkben a 14–15. századig előfordultak európai bölények. A vadászat hatására az elmúlt évszázadokban fokozatosan kipusztult élőhelyein a faj. Az állatkertek erőfeszítései eredményeképpen állománya növekedett az 1950-es évektől. Manapság közel kétezer példánya él szabadon. A miskolci állatkertben jelenleg öttagú csorda látható egy bikával, három tehénnel és egy 2019-ben született kisbikával.

(A borítóképen: A bölénycsorda Bulgáriában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában