népművészeti fesztivál

2021.09.13. 19:00

A népművészet közös érték

Ha a fiatal alkotókon múlik, sokáig lesz még virágzó népművészet Magyarországon.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban a Virágzó Népművészet Fesztivált az elmúlt hétvégén.

Angyali kihívás

Gergye Zoltán, az egyesület elnöke, aki maga is fazekas népművész, büszkén számolt be arról, hogy nagyon értékes anyag érkezett be a meghirdetett pályázatra. „Külön öröm, hogy fiatalok is neveztek, igyekeztünk a legméltóbban kiállítani az alkotásaikat” – mondta az elnök, aki Kékedi László népi fafaragó iparművésszel, a Magyar Művészeti Akadémia tagjával együtt átadta a díjazottaknak az okleveleket és jutalmakat.

„Nagy kihívás ma népművésznek lenni, szinte angyali kihívás, amelyben nem a győzelem a fontos, hanem a minőség és az eredmény, amint az ezen a kiállításon is látható. Egy népművész sem győz, hanem alkot. Állja a kihívás gyönyörűséges próbáit. A népi kultúra nemcsak a múlt, hanem a jövő is. Ez a műveltség nekünk, magyaroknak a génjeinkből ered, amely átadása nélkül sokkal szegényebbek lennénk. Ennek helye van a XXI. században is” – vallotta Kékedi László.

A nagyszabású rendezvényen dr. Hajdu Ildikó, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese és Tóth Ádám stratégiai koordinátor, oktatási és képzési szakigazgató a Bokik részéről méltatta a népművészeket.

(A borítóképen: Az érdeklődő fiatalok megismerkedhettek a mesterfogásokkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában