verseny

2021.09.07. 09:00

A legszebb balkont, előkertet tudhatja magáénak a két megyei hobbikertész

A gondoskodás meghozta gyümölcsét.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasónk küldte

Az idei évben másodszor hirdette meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a „Virágos balkonok, virágos kertek” elnevezésű versenyt, amelyen több mint 500 hobbikertész vett részt. Mindkét kategóriában 9-9 díjat, köztük a Borbás Marcsi „Kertem” különdíjat ítélte oda a szakmai zsűri. A legtöbb nevezés Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyéből érkezett. A Virágos Magyarország facebookos oldalán közzétett pályázatokra összesen 12 500 szavazat érkezett, a kategóriák 3-3 legnépszerűbb kompozíciója szintén ajándékkal gazdagodhatott. A megyéből Bene József szomolyai lakos balkonkategóriában, illetve Kósa Kristóf, aki Mezőnyárádról küldte be pályázatát, előkert-kategóriában nyerte el az első helyet.

A határon túlról is

Bene József az Északnak elmondta, hogy saját nevelésű növényeiket kapták lencsevégre és küldték be a megmérettetésre.

– Leginkább muskátlit, petúniát, begóniát, dáliát nevelgetünk a balkonon és a családi ház többi területén is. A közönségszavazáson közel 800 darab szavazatot sikerült összegyűjteni az ország minden pontjáról, még határon túlról is – mesélte a hobbikertész. – A gondozást illetően oda kell figyelni a növények rendszeres öntözésére, nem szabad hagyni, hogy kiszáradjanak, valamint a tápoldatozásra is, ami extrán felturbózza a növekedésüket. Feleségemmel nyáron, a nagy hőségben napi két alkalommal is locsolunk, reggel és este, semmi esetben sem a legforróbb órákban. Télen ez a gyakoriság heti egyre csökken, tápoldatozni pedig akkor is havonta egyszer szoktunk, annak érdekében, hogy tavasszal legszebb állapotukban pompázhassanak a növények. Az évelők a padlástérben kialakított szobában vészelik át a hideget – tette hozzá.

– Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy mi kaptuk a legtöbb szavazatot. Az ennek köszönhetően elnyert ajándékutalványt gyümölcsfák vásárlására fogjuk fordítani. Hatalmas kertünk van, tele szomolyai cseresznyével, így kerül még mellé sárgabarack, alma, körte, birs is. Fontosnak tartjuk megmutatni, hogy milyen szép növények vannak a településünkön. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően jövőre sem hagyjuk ki a lehetőséget – vetítette előre Bene József.

Gyermekkora óta

Kósa Kristófnak bár tavaly nem sikerült bekerülnie, idén tarolt előkert-kategóriában.

– Nagyon szeretem a virágokat, körülbelül 100-150-féle megtalálható a kertben. A ­hibiszkusztól kezdve a banánon át egészen a pálmáig, az egynyári rózsáról, muskátliról nem is beszélve. Gyerekkorom óta kötődöm a növényekhez, már egészen korán, 5-6 évesen jártam a ­kertészeteket, a virágpiacot, illetve sok időt töltöttem nagynénéméknél, akik szintén virágok, palánták gondozásával, árusításával foglalkoztak. Tanulmányaim is a zöldekhez kötnek, hiszen hamarosan agrármérnöki képesítést szerzek – osztotta meg az Északkal.

Kósa Kristóf idén tarolt előkert-kategóriában | Fotó: Olvasónk küldte

– Az idei siker talán annak köszönhető, hogy sokkal dúsabb volt a növényzet, véleményem szerint a kompozíciót is jobban eltaláltam, és a színek is szépen megelevenedtek a fotón. A növények szépségének titka a folyamatos gondozásban rejlik, napi egy, másfél órát igyekszem közöttük tölteni. Figyelek az öntözésre, arra is, hogy időben bekerüljenek az üvegházba a hidegebb időszak kezdetén. A nyereményből további növényekkel fogom gazdagítani a kertet, és a tervek szerint a következő pályázat idején újra megmérettetem magam – mondta végezetül Kósa Kristóf.

Egyre többféléből

A pályázatok értékelésekor a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy bár még mindig a klasszikus egynyáriaké a főszerep, egyre többen alkalmaznak virágzó évelőket, futónövényeket, gyümölcs- és zöldségtermő növényeket a balkonkertekben. Az előkertek esetében is megfigyelhető, hogy egyre több virágzó vagy levéldíszt adó évelő szerepel a kompozíciókban. A zsűri szerint a pályaművek bebizonyították, hogy akár egy panelház 8. emeletén, akár egy régi parasztház tornácán is lehet harmonikus és zöld kerti teret kialakítani. A települési önkormányzatoknak szóló, a legvirágosabb települést kereső verseny pályázatainak értékelése még folyamatban van, az eredményeket várhatóan szeptember végén hirdetik ki.

(A borítóképen: Bene József saját nevelésű növényeit kapta lencsevégre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában