vallás

2021.09.17. 12:00

A közösség igazi lelke

Hivatástudatát, a gyermekek iránti elkötelezettségét, szeretetét Szent Gellért-díjjal ismerték el.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

Kirschnerné Baló Anikó a sajóládi Fráter György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola sajópetri tagintézményének vezetője, hitoktatója. A település Anikó nénije 40. évét tölti a pedagógusi pályán. Nem csak a tantestület megbecsült tagja, több mint két évtizede a helyi önkormányzatnál is jelentős szerepet tölt be. Jelenleg alpolgármesterként is tevékenykedik. A pedagógust az a megtiszteltetés érte néhány hete, hogy átvehette a Szent Gellért-díjat. A díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka jutalmazására. Következetes, színvonalas nevelő-oktató munkáért adható annak, aki szilárd erkölcsi alapokon álló munkájával kivívta a tanulók, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését.

Ez az élete

Anikó 20 éve vezetője a Sajópetriben működő oktatási intézménynek. Vallásos emberként fontos állomás volt életében, hogy a tanítás és a hit össze tudott fonódni a munkájában, amikor 2013-ban az iskola katolikus fenntartás alá került. Emiatt felnőtt fejjel elvégezte az Egri Hittudományi Egyetemen a hitoktató szakot. A felkérést, hogy az iskola hitoktatója legyen, köszönettel vállalta – mondta Kirschnerné Baló Anikó. Hozzátette: hálás a Jóistennek, hogy ezt a hivatást kapta, és azt csinálhatja, amit szeret. Neki a tanítás, a gyermekekkel való foglalkozás hobbi. De nem csak tanít, folyamatosan tanul is, mely személyiségéből adódik, mindig mélyíteni szerette volna különböző területeken az ismereteit. Az iskolában egyre több lett a hátrányos helyzetű tanuló, hogy őket támogatni tudja, fontosnak tartotta, hogy fejlesztőpedagógusi végzettséget is szerezzen. Mindig szívén viselte, hogy színvonalas műsor kerüljön a közönség elé, valamint hogy játszva tanuljanak a gyerekek, ezért színjátszó-rendezői tanfolyamot is végzett. Ezek mellett számos továbbképzésen bővítette ismereteit, és hasznosította ezeket a munkájában. A díj nem csupán neki szól, ezzel a családját is elismerték, amely mindvégig mellette állt. Hiszen a sok tanulás, képzés ideje alatt a férje és két, ma már felnőtt gyermeke biztosította a megfelelő, nyugodt hátteret, elfogadva, hogy mindig van valami különleges feladata – emelte ki Anikó.

Mindig van feladat

A sajópetri általános iskolában csak alsó tagozat működik, ezért nem önálló intézmény. Mintegy 60 gyermeket tanítanak az ott dolgozó pedagógusok. De a tanulók létszáma folyamatosan növekszik. A tantestület nem túl nagy, mindössze öten alkotják, azonban olyan, mint egy család, ismerik egymás erősségeit, gyengeségeit, kiegészítik, megbecsülik egymást – vélekedett Anikó. Azért is szerencsésnek érzi magát, mert mindig jó munkakapcsolatot alakított ki a székhelyintézmény vezetőivel csakúgy, ahogyan a település polgármesterével, Debreczeni Balázzsal is, aki – bár már nem az önkormányzat az intézmény fenntartója – mindenben támogatja, segíti az iskola működését. A vállalt feladatait igyekszik mindig maximális odaadással, szívvel-lélekkel elvégezni. A sokrétű tanítói és vezetői munka mellett a közösségi és egyházi élet aktív tagja. Minden évben lelki napokat, illetve teremtésvédelmi foglalkozásokat szervez, több éve tagja az egyházközség képviselő-testületének. Nemcsak helyi szinten, hanem több egyéb módon is bekapcsolódik a katolikus hitéletbe, zarándokutak, lelkigyakorlatok rendszeres résztvevője.

Összetartó erő

A díj átvételekor a tanítónő méltatásában kiemelték, hogy az iskola precíz pályázatírói munkájának köszönheti, hogy eszközökkel bővülhetett, változatos programokon vehetett részt. A diákok életre szóló élményekkel gazdagodtak az elnyert kirándulások, tá- borozások alkalmával, amiknek Anikó mindig lelkes, elkötelezett szervezője és lebonyolítója. A tantestület meghatározó és példamutató alakja, aki emberségével, bölcsességével, hitelességével összetartja a közösséget. Mindig, minden helyzetben számíthatnak rá kollégái. Szerény személyiségére az iskola és a község minden tagja tisztelettel tekint.

(A borítóképen: Kirschnerné Baló Anikó dr. Ternyák Csaba egri érsektől vette át az elismerést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában