ünnepség

2021.09.14. 19:00

A könyvek hazatérésére emlékeztek Sárospatakon

Tizenöt éve kerültek vissza a sárospataki könyvek Oroszországból. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget Sárospatakon, a Református Kollégium Nagykönyvtárában.

Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője ekképp számolt be az eseményekről:

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa, mondták a régi rómaiak.

Olyan ókori bölcsesség ez, aminek ma is megvan a maga igazsága. Különösen itt, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárában ismerősek ezek a szavak. S különösen most, amikor együtt emlékeztünk, a II. világháború során elszármazott, un. »hadifogoly« könyveknek a 15 éve történt hazaszállítására.

Sárospatak az a hely, ami évszázadokon keresztül kelet és nyugat közötti összekötő híd volt. A 21. században úgy vélem, hogy a város ismét betöltheti ezt a történelmi szerepét és fontos kapocs lehet az orosz-magyar kulturális és politikai kapcsolatokban is.”

Az évforduló alkalmával tartott emlékülésen Eduard Szokolov, az Orosz Kulturális Központ igazgatója és Dienes Dénes professzor köszöntései után Monok István professzor kollégával, a MTA könyvtárának főigazgatójával tartott előadást Hörcsik Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában