Egészség

2021.09.08. 07:00

A higiéniai szabályok betartása elsődleges a tanintézményekben

Csak néhány nap telt el az új tanévből, de eddig még a szokásos őszi légúti betegségek sem jelentkeztek nagy számban.

Nagy-Hankó Krisztina

20210902 Szekszárd Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten nagy csoportosai(nyuszi csoport) Illusztráció iskolaérettség Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: MW

Az elmúlt tanév befejezésekor még kérdéses volt, vajon hogyan kezdődik majd az iskolákban, szeptemberben a 2021/2022-es tanév. Ugyanez igaz volt az óvodai nevelési évre is. A pedagógusok és szülők is kétségek között voltak, hogy jelenléti oktatással vagy online tanulással kell az őszt elindítani. Mindenki számára megnyugtató volt a hír, hogy a szokott módon, intézményi keretek között mehet az oktatás.

Jelenléti oktatással kezdtek

Ez leginkább az alsó tagozatos általános iskolás gyermekek számára nagyon fontos, hiszen ők azok, akiknek a legtöbbet számít, hogy a tanítójuk velük legyen a tanítási órákon, és mindenben segítse őket – mondta Csík Tibor, a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója. A tanév kezdése csak kicsit tért el a korábban megszokottól. Ezúttal is Veni Sancte évnyitó szentmisével kezdődött az első nap, de megosztották a tanulókat. Az alsó és felső tagozat nem egyszerre, hanem a nap két különböző szakában vett részt az évnyitó ünnepségen. Azután pedig mindenki a saját osztálytermében folytatta az első tanítási napot. Minden oktatási intézmény ugyanazon eljárásrend mentén halad, így ők is. A szigorításokon enyhítettek, ezért a maszk viselése nem kötelező az iskolában, de aki szeretné, az természetesen hordhatja – vélekedett az igazgató. A higiénés szabályokat szem előtt tartják, hiszen egy nagyobb közösségben könnyebben terjednek a fertőzéses megbetegedések.

Védett felső tagozatosok

Leginkább a kisebbekre kell vigyázniuk, akik még nem kaphatnak oltást, és ezért jobban ki vannak téve a Covid–19-vírusnak – hangsúlyozta Csík Tibor. Hozzátette: az intézményben összesen 460 gyermek van az óvodásokkal együtt, közel száz gyermek 12 év feletti, akik közül reményeik szerint sokan fognak élni az oltás adta védettség lehetőségével.

Maradt néhány szigorítás

Zajlik az új ovisok beszoktatása, ami ugyanúgy működik, mint bármikor máskor. A szülők együtt lehetnek a gyerekekkel az első napokban. Viszont azoknak a gyerekeknek a szülei, akik nem most kezdik az ovit, csak az ajtóig kísérhetik, és az óvodapedagógus vagy a dajka veszi át őket. Ezt megtartották a szigorítások közül – mondta Gálné Vasvenszki Judit, a nyékládházi Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda és Bölcsőde vezetője. Megpróbálják az őszi időszakot kicsit megkönnyíteni ezzel, hogy a szokásos felső légúti megbetegedéseknek is csökkentsék a számát. A szülői értekezletek esetében azonban visszatértek a hagyományokhoz. Nem maszkban és nem az udvaron tartják az összejövetelt, hanem minden szülő a gyermeke csoportjában vehet részt rajta. A bölcsődéjükben pedig egyszerre egy szülő öltöztetheti a gyermekét és tartózkodhat az átadóban – tudatta az intézményvezető.

(A borítóképen: A közösségekben könnyebben terjednek a kórokozók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában