Kisállat

2021.09.30. 15:30

5 megyei helyszínen figyelhetjük meg a vadon élő madarakat

A vízimadarak csodálatos világába nyerhetnek betekintést a megyei megfigyelők.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

A madárvonulást követhetik nyomon az érdeklődők szerte az országban az Európai Madármegfigyelő Napokon, október első hétvégéjén. A természetben tett ingyenes séták alkalmával igazi ritkaságok is az emberek szeme elé kerülhetnek. Mindeközben segítik az országok versenyét, amelyeket a helyszínek, a mozgósított emberek, valamint a megfigyelt madarak száma és fajtája alapján rangsorolnak.

Öt megyei helyszínen

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). – Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így 2021-ben már két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjtenek adatokat a lakosság segítségével. Megyénkben három helyszínen – Miskolc Csorba-tó, Gelej és Tiszabábolna – tart távcsöves megfigyeléseket az MME Bükki Helyi Csoportja, és két helyen – Szalonnán a Bódva völgyében és a Hoór-völgye víztározónál – madárgyűrűzést is. Az összesített magyar eredmény gyarapításához azonban bárki megszámolhatja a kert, az utca vagy a közeli park madarait is. Az MME honlapjáról letölthető elektronikus űrlapot október 3-án 16 óráig kell beküldeni a következő adatokkal ellátva: a megfigyelés helye (megye, település), a megfigyelt madarak összlétszáma, a három leggyakoribb madárfaj neve és példányszáma, valamint a három legérdekesebb madárfaj.

Kezdőket is várnak

– Idén a vizes élőhelyeken szervezünk madármegfigyelést, ahol a vízimadarak sokszínű birodalma tárul a látogatók elé. Emellett megtekinthetik majd a cserjések madárvilágát, énekesmadarakat és néhány téli vendéget is, mint a sarki vagy a jeges búvár – mondta Somoskői Péter, a Bükki Helyi Csoport alelnöke. – A vonuló énekesmadaraknak egyre nagyobb része telel át az etetés hatására, mint például a poszáták. A vízen, a vízpartokon, a nádasban általában kevésbé félnek a madarak, és nem zavarjuk meg őket a táplálkozásban sem. Több száz méterről spektívekkel, állvánnyal és nagy nagyítású távcsövekkel történik a madárles. Ez alkalmas arra, hogy a kezdőket is bevezessük a madarászat rejtelmeibe. A Csorba-tó közelségével kifejezetten a városiaknak szerettünk volna kedveskedni. Bár előzetes regisztrációt nem hirdettünk, de érdemes előtte bejelentkezni és megfelelő túraöltözetben érkezni. A vízbe nem gázolunk bele, így gumicsizmára nem lesz szükség.

Veszélyeztetett élőhelyek

Természetes vizeink nem pusztán a veszélyes vérszívóknak adnak otthont.

– Helyszínválasztásunknak az is az oka, hogy felhívjuk a figyelmet a vizeink védelmére, ahol a tőkés récén kívül szinte minden madárfaj védett. A vizes élőhelyek jelentős része veszélyeztetett, mivel kártékony szúnyogkeltetőnek tekintik az emberek. Különösen azoknak a száma csökken, amelyeket nádas szegélyez. Nagy szívfájdalmam például, hogy a Szirma és a vasút között található több hektár vizes élőhelyet, ahol gólyák táplálkoztak, építési hulladékkal töltjük fel évek óta. Ebben az évben a három gólyafészekből már egyik sem volt lakott. Kis odafigyeléssel a lakosság sokat tehetne az ellen, hogy eltűnjenek kedvelt madaraink – hangsúlyozta a madarász.

(A borítóképen: Kontyosréce-pár a Csorba-tónál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában