2022-es év madara

2021.08.08. 16:00

Zöld madár a kedvenc

Három színpompás madár közül a zöld küllő nyerte meg a 2022-es év madara szavazást.

Detzky Anna

Fotó: Orbán Zoltán

A harkályféléket és az erdők madarait hozza közelebb az érdeklődőkhöz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 2022-es év januárjától induló Év madara kampányban.

A „Sokszínű természet” jelmondat jegyében, amely a biodiverzitás fontosságára hívja fel a figyelmet, három színes madárra – a zöld küllőre, a kékbegyre és a vörös gémre – voksolhattak az emberek. Ezek közül a zöld küllő nevű piros fejű, zöld testű harkály nyert a szavazatok 41 százalékával. A kékbegy lett a második 32 százalékkal, a vörös gém pedig az előkelő harmadik helyen végzett 23 százalékkal.

Összesen 11 123 szavazatot adtak le az erre kialakított internetes felületen.

Az emberek segíthetnek

– Az egyesület 1979-ben indította el az Év madara programot. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy valamilyen természetvédelmi problémával érintett fajt helyezzen reflektorfénybe – nyilatkozta korábban lapunknak Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Sokéves munkánk eredményeképpen mostanra a madárvédelem mellett az ismeretterjesztés, a választott faj részletes bemutatása is fontossá vált a kampány során. Az online szavazás megfelelő eszköz arra, hogy bevonjuk az embereket, akik maguk is sokat tehetnek az általuk kedvelt madárfaj népszerűsítése érdekében.

A zöld küllő gyakori védett harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja.

Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó lakónk, de télen táplálék után kutatva kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít el és akár több évig is használ.

Hazai fészkelőállományát, a legutóbbi 2018-as felmérés alapján, 15 és 17 ezer pár közé teszik, amely növekedést mutat – olvasható az MME honlapján.

(A borítóképen: A zöld küllő kapta a legtöbb voksot a szavazáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában