Covid-19

2021.08.13. 14:00

Vigyázat, azonosak a tünetek a Coviddal!

Az előrejelzések szerint a delta-variáns terjedésével nem a szaglás és ízérzet csökkenése lesz a fő panasz a Covid–19-betegeknél.

Nagy-Hankó Krisztina

A panaszok jellemzően megfázás vagy légúti allergiaszerű tünetek formájában – mint például könynyezés, orrfolyás, köhögés, tüsszögés – jelentkezhetnek a koronavírus delta-variánsa esetén, mindehhez társulhat még hőemelkedés, bágyadtság és levertség. Ha valaki ilyen jeleket észlel, és korábban nem fordult elő allergiás megbetegedés a családjában, akkor érdemes a koronavírusra gyanakodni.

Tünetek esetén a legjobb, ha teszteltetjük magunkat, vagy hét napra önkéntes karanténba vonulunk – mondta dr. Krasznai Magdolna fülorr-gégész szakorvos. Abban az esetben, ha ezek mellett hőemelkedés, végtagfájdalom, bágyadtság, levertség is megjelenik, valamint szaglás-és ízérzetvesztés is kialakul, valószínűen Covid-fertőzésről lehet szó.

Az allergia és a Covid–19 betegség elkülönítését segítik a különböző tesztek. Utóbbi antigénteszttel vagy PCR-teszttel igazolható, míg az allergiásoknál általában bőrpróbát, úgynevezett Prick-tesztet végeznek.

Szaglástréninggel gyógyulnak

A szagláscsökkenés a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában tömegesen alakult ki, a betegek több mint 60 százaléka számolt be pár nap alatt kialakult szaglásvesztésről.

A szaglóhám nagy mennyiségben tartalmazza az ACE 2 receptorokat, amelyekhez a vírus kötődik. Az emberek jelentős részénél a szaglás 2-3 hét alatt spontán visszatért, a páciensek közel 30 százalékánál azonban két-három hónapon túl sem rendeződött a probléma. Később sokan számoltak be szaglásvesztést követő torz szaglásról, úgynevezett parozmiáról.

Ilyen esetekben szaglástréninget ajánlanak a betegeknek. Ez egy terápiás lehetőség a szaglóhám, szaglópálya regenerációjának elősegítésére – tudatta a szakorvos.

(A borítóképen: A nátha az allergia, de a koronavírus jele is lehet)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában