Figyelem!

2021.08.12. 12:00

Veszélyes is lehet a pamutgombolyag

Figyeljünk oda, hogy kedvencünk mit vesz a szájába, mert baleset is lehet belőle!

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

A macskák hajlamosak lehetnek a légúti megbetegedésekre, fulladásra. Egy olvasónk cicájának nem múló köhögése miatt fordult állatorvos szakértőnkhöz.

– A köhögő, fulladásos tüneteket mutató állatokat minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni – hangsúlyozta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – A légzési nehézségek sokféle problémára utalhatnak, ezért lényegesek a kórelőzmények. Például, hogy vannak-e a macskának társai, akik egészségesek, mert azzal kizárhatjuk a fertőzést. Meg szoktuk kérdezni, hogy nő-e mérgező növény a portán, illetve hogy a cica tud-e nyelni. Macskáknál sűrűn előfordul orr- és garatpolip vagy gégebénulás. A cicáknak sokszor megengedik, hogy gombolyagokkal játsszanak. A fonál egy részét lenyelhetik, ami rátekeredik a belső szerveikre, és csak műtéttel távolítható el. A halszálka is könnyen elakadhat a nyelőcsőben, vagy akár egy egészben lenyelt jutalomfalat.

A csontetetést ugyanilyen okokból nem javasoljuk.

Altatni, röntgenezni kell

Az állatorvosi vizsgálatok és a kezelés egy részét valószínűleg csak nagyobb klinikán tudják elvégezni, ami költséges.

– Az első, hogy körbenézünk a szájüregben, és megvizsgáljuk, hogy a torok nincs-e begyulladva. Ezt az állatok nehezen tűrik, ezért sokszor csak altatásban tudjuk elvégezni. A sípoló légzés bénulásra utalhat. A budapesti állatorvosok korszerű endoszkópos vizsgálatokat is alkalmaznak. Az apró kamerák megmutatják a daganatokat és a légcső- vagy tüdőférgességet. Egy vidéki nagyvárosban ennek nincs realitása, mi a röntgenezést szoktuk javasolni – tájékoztatott a szakember.

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában