Hitélet

2021.08.13. 12:00

Vallásközi párbeszédről szól majd az új havilap

Ingyenes újságot indít szeptembertől a Nemzetközi Béketeremtők Ligája.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

Összeült a Béketeremtők Havilapjának szerkesztőbizottsága Miskolcon, amely arra vállalkozott, hogy újságjában rendszeresen bemutatja a különböző vallási közösségek szokásait és életét, akár nemzetközi vonatkozásban is.

– Az első szerkesztőségi ülésünkön a lap fő irányvonalát beszéltük meg. Első számunk a zsidó újévről fog szólni – mondta Szurasenkó Dániel főszerkesztő, a havilap mögött álló Nemzetközi Béketeremtők Ligájának koordinátora és programszervezője. – Szerkesztőbizottságunk öt főből áll, és vendég írókat is felkérünk majd, akik elsősorban világvallások vezető személyiségei lesznek. Az újságot 24 és 32 oldal közötti terjedelműre tervezzük, a lap arculatát grafikus kollégánk találja ki. Szeptemberre saját honlapot és Facebook-oldalt hozunk létre erre a célra. Az angol kiadáshoz pedig szakfordítót keresünk. A Nemzetközi Béketeremtők Ligájának pártoló tagjai segítik a megjelenést, és kormányzati támogatásokra is pályáztunk.

A 2. békekonferenciát is beharangozzák, amit Prágában tartanak szeptember 29-én.

– Minden hónapban beszámolunk a béketeremtéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai hírekről. Kiemelünk egy-egy országot, az első számban Albánia kapja a főszerepet. Interjúkat is készítünk vallási és civil szervezetek vezetőivel. A vallásközi rovatban az adott hónap egyházi ünnepeiről közlünk tanítást. Ezt szeretnénk ötvözni művészetekkel, így irodalmi, festészeti és fotórovatot indítunk, ahol a békéhez kötődő alkotásokat jelentetünk meg. Olyan klasszikus zenei műveket is ajánlunk, amelyek a belső megnyugváshoz segítik hozzá az embereket. Minden lapszámban lesz egy recept az egykor élt vallási vezetők kedvenc ételeiről. Programajánlónkban pedig rendezvényeinkre hívogatunk – sorolta a főszerkesztő.

(A borítóképen: P. Dányi Gabriella főszerkesztő-helyettes és Szurasenkó Dániel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában