Mezőgazdaság

2021.08.28. 19:30

Újabb esőzések valószínűek

Van erősebb, szép csöveket hozó állomány és gyengén fejlett, ritka, kis csövű tábla is.

Pap Gyula

20210727 Csorvás Kovács Róbert főmezőgazdász agronómus a kukorica és a napraforgó állapotát nézi a csapadékhiány miatt. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Imre György

A hétfőn érkezett hidegfront a Dunántúl nyugati részére, az északi és végre a délkeleti tájakra is jelentős csapadékot hozott. A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület az elmúlt hetek során. Júliusban és augusztusban is 100-100 milliméter csapadék lenne az optimális egy átlagosan esős június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb az ideális helyzethez képest, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó többnyire a citromérés, növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés fenológiai fázisában jár. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kiégett kukorica is van. Miskolc térségében, ahol augusztusban megfelelő mennyiségű csapadék hullott, van erősebb, szép csöveket hozó állomány száradó csuhélevelekkel, és gyengén fejlett, ritka, alacsony, kis csövű tábla is – írta a met.hu.

Repcevetés előtt

– A megyében változó volt a csapadékmennyiség, ugyanakkor a talajminőségtől is erősen függ az átnedvesedettség – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A lassan aktuálissá váló repcevetéshez is jól jött és jól jön majd az e heti csapadékosabb idő, ami megfelelő nedvességet biztosít a talajban a magágy-előkészítéshez. Ezt követően a búza talaj-előkészítése lesz soron. A kukorica aratása a szeptember 10–20. közötti időszakban várható, elképzelhető, hogy érésgyorsítást is alkalmazni kell, hogy ne csússzanak el a munkálatok – fejtette ki a megyei elnök.

Változó volt a csapadékmennyiség, a talajminőségtől is erősen függ az átnedvesedettség – Taskó József

Az előttünk álló héten változékony, hűvös, többször csapadékos időre van kilátás. A hidegfront hatására szombaton és vasárnap várható kiadós csapadék, eső, zápor, helyenként zivatar. A jövő hét első felében is fölöttünk marad és itt örvénylik majd a hűvös, nedves levegő, újabb záporokat okozva. Összességében a jövő hét közepéig nagy területen várható 10 mm-t meghaladó mennyiség, délnyugaton, délen, délkeleten pedig akár 20-30 mm is leeshet. A legkevesebb csapadék a jelenlegi számítások szerint az ország középső részein várható. A több hullámban érkező csapadék átnedvesíti a talajok felszínközeli, majd középső rétegeit is, így a szárazság enyhülése várható az aszályos területeken is. Erős szél zivatarok környezetében, valamint főleg kedden és szerdán várható. A hőmérséklet az őszt idézi majd: napközben is csak 18–23 fok közé melegszik a levegő, hétfőn és kedden lehet ennél kissé melegebb, ugyanakkor a hétvégén a tartósabban borult, esős tájakon még ennél is hűvösebb lehet – jelezte az agrometeorológia.

(A borítóképen: A napraforgó többnyire a növényszáradás fázisában jár (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában