Szűrővizsgálat

2021.08.10. 13:00

Tüdőrákra szűrnek a megyei kórházban

Szűrővizsgálaton mérhetik fel egészségügyi állapotukat a dohányzók, illetve azok is, akik már leszoktak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a szűrést a „magyar tüdőrákszűrés (Hunchest) a tüdőrák korai diagnosztizálásához” kutatási program keretében végzi. A vizsgálat ingyenes, önkéntes, a klienst azért kérik ebben a szűrővizsgálatban való részvételre, mert az életkora (50–75 év), dohányzási szokásai miatt a tüdőrák kialakulása fokozott veszélyének lehet kitéve. Az alacsony sugárdózisú spirál-CT-vel végzett vizsgálat időtartama alkalmanként 5–20 perc. Előnyei közé sorolandó: a tüdőrákkal kapcsolatos halálozás csökkentése, a tüdőrák kialakulásának megelőzése, kiválthatja a tüdőszűrést, a regisztrációt követően néhány órán belülre kap időpontot a páciens. A vizsgálat telefonos regisztrációhoz kötött a 06-46-515- 200 telefonszámon, a 11754 kórházi melléken. Ne feledjük: a szűrővizsgálatoknak köszönhetően korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatóak!

Feltételek, kizáró okok

A vizsgálat feltételei: az 50 és 75 év közötti életkor, továbbá ha az érintett jelenleg is dohányzik, vagy a dohányzásról 15 éven belül szokott le, illetve átlagosan 25 évig napi 1 csomag cigarettát szívott el.

Fontos, hogy a vizsgálatra jelentkező mellkasán ne legyen fémes eszköz, pacemaker vagy fémrögzítés. Ne szenvedjen döntésképességet kizáró pszichiátriai betegségben, ne legyen semmilyen ismert daganatos betegsége, korábbi tüdőműtétje. Legyen képes háton feküdni és karját feje fölé emelni. Ne szoruljon oxigénlélegeztetésre. Ne legyen tüdőrákra utaló tünete, beleértve az elmúlt 12 hónapban bekövetkezett 6-8 kilogrammot meghaladó fogyást vagy vérköpést. Kizáró ok, ha 2 éven belül volt mellkasi CT-vizsgálata vagy 12 héten belüli tüdőgyulladása, esetleg akut légúti fertőzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában