éjszakai lovas show

2021.08.20. 11:00

Történelmi lovas gála Szilvásváradon

A legendás Bükk-hegység lábánál fekvő szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban hosszú évek után ismét megrendezésre kerül az éjszakai lovas show.

Marosréti Ervin

Ezúttal nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, este nyolc órára várják az érdeklődőket a borsodi megyehatár közelében található kis Heves megyei településre.

A díszelőadás hazánk lovas történelmét kívánja bemutatni, amely legfontosabb jelenetei a ménesgazdasághoz kapcsolódva a lipicai fajta évszázadokig hányattatott, ám annál dicsőbb sorsát tárja a néző közönség elé. Az időutazás azonban jóval 1580 előtt, 3000 évvel ezelőtt veszi kezdetét, minek okán a szilvásváradi lipicai lovasközpont átépítése alatt bronzkori lószobrokat találtak, amely bizonyítja, hogy évezredekkel ezelőtt is folyt már lótenyésztés a térségben.

A jelenetet követően a rómaiak és a hunok korán keresztül a középkori lovagi viadalok dicső küzdelmeit mutatják be. Természetesen a huszárság megannyi korszaka is képviseltetni fogja magát, mely fegyvernem átalakította a világ hadviselését, és máig példaként áll számos nemzet hadereje előtt.

Szlovák és szlovén vendégek

Ezen a napon, csakúgy mint a tenyésztésben, fontosnak tartjuk a Monarchia utódméneseinek tevékeny részvételét is. Szlovákia és Szlovénia nemzeti ménesei is megtisztelik az eseményt, és a szilvásváradi lovasokkal közösen mutatják be produkciójukat.

A jeleneteket a világ minden táján foglalkoztatott kaszkadőrök és lovasok teszik felejthetetlenné, élő népzenei aláfestéssel karöltve, melyet szintén világszintű színpadi elemek tesznek emlékezetessé. A nagyérdemű előtt lovagolnak és hajtanak olyan szakmai tekintélyek, mint Pénzes Gábor, ifj. Dallos Andor, Tászler Melinda, Tóth István és ménesünk nemzetközi hajtói is, ifj. Galbács Ferenc és Váczi István. A narrátorok szerepében Trokán Anna és Lux Ádám színészek lesznek hallhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában