eRikkancs

2021.08.15. 18:30

Többé a látássérültek sem maradnak le a hírekről

Az újságolvasást adta vissza sorstársainak egy látássérült mérnök-informatikus.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Látássérültek számára alakították ki az eRikkancs internetes oldalt, ahol a portálon szereplő magazinokat, heti- és havilapokat olvastathatnak fel maguknak a felhasználók, mindenféle a témakörben egy ingyenesen letölthető szoftver segítségével.

Eszközök az olvasáshoz

– Magam is látássérült vagyok, 2 százalékos látásmaradvánnyal rendelkezem. Saját példám alapján tisztában vagyok vele, hogy mire lenne szükségük azoknak, akik hasonló cipőben járnak. Korábban is gondoltam rá, hogy milyen jó lenne, hogyha a normál újságokat is tudnám olvasni – mondta Dvariecki Bálint, az eRikkancs portált üzemeltető Alko-soft Nonprofit Bt. ügyvezető informatikusa. – Ötfős cégem elsődleges célcsoportja a látássérültek, akik számára különböző kedvezményes szolgáltatásokat nyújtunk és az informatikai problémáikban segítünk.

Például olvasást támogató segédeszközökhöz juttatjuk hozzá őket, amelyek magyarországi honosításával és forgalmazásával is foglalkozunk. Létrehoztuk az eRikkancs portált, amely 2019 óta elérhető. Ide a partner kiadóink magyar nyelvű újságjait töltjük fel. Ezeket a felhasználók mobil alkalmazásokon keresztül olvastathatják fel maguknak és hangos formában tudják hallgatni.

Kiadókat keresnek

Látók számára is elérhetők az újságok és hangoskönyveket is terjesztenek.

– A felolvasó szoftvert szintén mi írtuk, ami webáruházunkból ingyenesen letölthető mobiltelefonra és számítógépre egyaránt. A letöltésben és a telepítésben is tudunk segíteni. A teljesen, vagy részlegesen látók számára pedig a normál pdf-es, képes digitális megjelenések is elérhetők a honlapon. Folyamatosan keresünk új kiadókat, akikkel meg tudnánk állapodni. Egyelőre még csak kisebbekkel sikerült. Jelenleg tizennyolcféle kiadvány szerepel az eRikkancson, de szeretnénk bővíteni a repertoárt. Az ízlésformálást nem tekintjük feladatunknak, ezért bármilyen témájú magazinokat, heti- és havilapokat szívesen fogadunk és ingyenes kiadványok is bekerülnek a rendszerbe. A napilapok feltöltésére egyelőre még nincs kapacitásunk, de megyei és budapesti kerületi újságokkal is keressük a kapcsolatot. Nem régen indítottuk el Helma könyvkiadónkat, ahová szerzőket toborzunk. Ez e-book-okat és emberi hanggal felmondott hangoskönyveket terjeszt, amelyeket furcsa mód inkább a látó emberek keresik – tudatta az ügyvezető.

Sok látássérültet érnek el

Kiterjedt kapcsolatrendszerükön keresztül több ezres ügyfélkörre tettek szert.

– Mivel IT-s vonalon mozgunk, a számítógéphasználó látássérülteket könnyen el tudjuk érni közösségi oldalakon és levelező listákon. Az összes látássérültekkel foglalkozó magyarországi egyesülettel kapcsolatban állunk, akik hírleveleik által szintén beszámolnak az általunk kínált szolgáltatásokról. Akik nem tagjai semmilyen egyesületnek és nincsenek fönt a közösségi médiában, azokat a családtagjaikon keresztül próbáljuk megszólítani. Magyarországon körülbelül 120 ezer látássérült él, közülük 40 ezren teljesen vakok, a többiek részben vesztették el a látásukat. A mi klienskörünk 5-7 ezer látássérült közé tehető. A születésüktől fogva látássérülteknek külön meg kell tanítani, hogy létezik az újságolvasás, mint lehetőség. Viszont ahogy elkezdik használni a portált, általában ők is megszeretik. Azok, akik pedig később vesztették el a látásukat, általában örülnek neki, hogy visszakaptak a régi életükből legalább egy szeletet – osztotta meg beszélgetőtársunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában