koncertajánló

2021.08.09. 19:30

Szombat a MinaPUNK, irány Ináncs!

Ingyenes minifesztivált rendeznek az ináncsi focipályán 2021. augusztus 14-én, szombaton, ahol környékbeli és budapesti punkzenekarok lépnek majd fel.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: Bogoly Dávid

Harmadik alkalommal hívták életre a szervezők a fesztivált. Először 2008-ban, akkor egy baráti összejövetelnek indult, a helyi illetőségű Csakabaj zenekar és néhány lelkes támogató fejéből pattant ki. A banda két tagja időközben megalapította a Bebukottak nevű formációt, így most az ő nevük fémjelzi a rendezvényt.

Kontroll láda és fények nélkül

– Annak idején úgy gondoltuk, hogy mivel a környéken úgysincs ilyen jellegű rendezvény, egy kérdést megér az önkormányzatnál, hogy lehetne-e. Az engedélyt megkaptuk, de az összes szervezési feladat a miénk volt, csak a színpadot biztosították ingyen. Ekkorra már kialakult egy olyan kapcsolati háló hasonló kaliberű zenekarokkal, hogy azt gondoltuk, nem lesz gond. Nem is volt, a többi zenekar gondolkodás nélkül igent mondott a felkérésre – mondta el érdeklődésünkre Kiss Janó, a buli szervezője, a Bebukottak gitárosa. – Ekkoriban úgy gondoltuk, hogy aki kontroll láda és fények nélkül nem tud játszani, az nem elég hiteles egy ilyen rendezvényhez, úgyhogy ilyesmivel nem bajlódtunk.A „hangosító” srác, Szalai László „Szakál”, a kollégiumi szobatársam volt, ő valamennyire értett hozzá, a szervezést pedig dr. Nagy László segítette. A zenekarok cateringje pedig nálunk történt. Apukám főzött egy nagy üst kaját, meg volt pálinka, ezt a részét teljes egészében zsebből finanszírozva, szponzorok nélkül.

Egy évvel később ismét megrendezték az ízig-vérig punkbulit, immáron több amatőr fellépővel, mint például az újrázó gönci Ténsasszony és a rátkai Négykézláb, illetve az újonnan csatlakozott miskolci California Sun és Xtrike.

– A fesztivál célja, hogy érezzük jól magunkat. Nincs belépő, nincs kirekesztés, bárki eljöhet bárhonnan, akit érdekel a műsor. Korábban a legtávolabbi résztvevők Szegedről érkeztek, a lányok még krumplit pucolni is segítettek a kajához. Valami ilyesmi az egész nap szellemisége: egy buli jó arcokkal, hátsó szándék nélkül, összefogással.

Rétegzene

Mint mondja Janó, a punkzene eléggé megosztó, van, aki be tudja fogadni, és van, aki nem. Az alapelvük az, hogy nem akarnak megfelelni senkinek. Nem a pénzért csinálják, ezért nem lesz belépő és nem lesz divatos, hatásvadász zenekar sem, akinek a neve sok embert bevonz. „Itt mi vagyunk és a barátaink” – mondja.

A két jól sikerült MinaPUNK Fesztivál után hosszú hallgatás következett. A szervezők belecsöppentek a nagybetűs életbe, mindenki elkezdett dolgozni, szétszéledt a társaság, a zenekarok feloszlottak vagy átalakultak. Aztán néhány hónappal ezelőtt váratlanul megcsörrent Janó telefonja.

– Ismeretlen szám volt, de azért felvettem. Ináncs község alpolgármestere, Montvajszki Ferenc volt a vonal másik végén. Megkérdezte, hogy mi lenne, ha idén (12 év kihagyás után) újra megcsinálnánk a punk fesztivált. Megmondom őszintén, hogy erre a kérdésre nem számítottam… Nem túl hosszas hezitálás után azt mondtam, hogy miért ne csinálnánk. Így elkezdődött a szervezés, amiben Fecó és Nagy Boglárka jegyző abszolút partnerek voltak, teljes mellszélességgel mögöttünk állnak – folytatta a szervező.

Komolyabban, mint 12 évvel ezelőtt

Az önkormányzat segítségével sikerült egy olyan profi színpadot intézni hangosítóval együtt, amelyikre bármely zenekar nyugodt szívvel felállhat. A baráti összejövetelből mostanra kicsit komolyabb rendezvény kerekedett, már nem csak bográcsban készül majd az étel.

– Lesz kitelepülő vendéglátós, mobilvécék, zenekari backstage cateringgel, színpadmester, fotós, lesz sátrazási lehetőség is, szóval egyre inkább kezdünk hasonlítani egy igazi fesztiválra itt a semmi kellős közepén. Sőt, az eseménynek van hivatalos pólója is, amit a Csakabaj egykori dobosa, Tóth Roland tervezett, a legyártatásban pedig szintén szerepet vállalt az alpolgármester és a jegyző.

Aki igazán szereti a családias hangulatú rendezvényeket és/vagy a punkzenét, annak az sem lehet kifogás, hogy messze van. Budapestről közvetlen vonatjárat érkezik egyenesen a helyszínre, ahogyan Miskolcról is. Szóval aki a főváros irányából szeretne betekintést nyerni a vidéki őrületbe, az felszáll a Keletiben a vonatra és leszáll a fesztivál helyszínén.

– Még az is előfordulhat, hogy jól sikerül a buli – tette hozzá végül nevetve Kiss Janó.

A III. MinaPUNK Fesztivál fellépői:

Arany Acoustic (Ináncs)

Nem is kérdés (Tokaj/Csepel)

Négykézláb (Rátka)

Bebukottak (Ináncs/Gönc/Szerencs)

Hisztéria (Budapest)

(A borítóképen: A Bebukottak zenekar koncertje az I. Tokaji Rocktáborban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában