gyógynövények

2021.08.05. 18:00

Szépek, hasznosak és a kertben is nevelhetők

A gyógynövények nagyon sok módon felhasználhatók, legyen szó akár sebek gyógyításáról, a napégés enyhítéséről, a szervezet felturbózásáról.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai mellett a természetes csodaszerek szépek és olcsók, így saját kertünkben is megpróbálkozhatunk a termesztésükkel.

A körömvirág és áldásos hatásai bizonyára sokak számára ismert. Könnyen megtermeszthetjük magunk is, ha a magjait kora tavasszal napfényes területre vetjük. A cserépbe ültetett példányok sárga virágai az erkélyeket, teraszokat is díszíthetik. A növény hideg és szárazságtűrő, a virágából készült forrázat megkönnyíti az emésztést, kiváló gyomorfekélyre, májgyulladásra, a vért is remekül megtisztítja. Csillapítja a lázat, javítja a látást, szájvízként a szájban található gyulladásokra is használható. Fájdalmas menstruáció vagy idegesség ellen is alkalmazható. Külsőleg gyógyítja a visszereket bőrelváltozásokat, hegesítő tulajdonságát kihasználva zúzódások, kelések kezelésénél is jól jöhet. Virágából gyógyteát és ételeink díszítőelemeit készíthetjük el. A körömvirág kenőcs kipirosodott, száraz bőrre is kiváló.

A borágó csillag alakú virágai egész évben nyílnak, ehetőek, csak úgy mint a növény levelei. Napos, félárnyékos, jó vízgazdálkodású talajban érzi jól magát, szárazság esetén igényli az öntözést. Tavasz végén vessük el a magokat, később csak a fejlettebb példányokat hagyjuk meg. A borágó rosszul reagál az átültetésre, viszont a kártevők, a különböző betegségek ellen remekül helytáll. Levelével a sebeket kezelik, a fáradt szemet borogatják. A tejbe áztatott friss leveleit melankólia és idegesség ellen ajánlják. Napjainkban inkább a magjait és az abból sajtolt olajat használják, ami remek gyulladáscsökkentő és görcsoldó anyagokat képez a szervezetben. Hatásos lehet még gennyes pattanásokra, kelésekre, aknéra, de ekcémára és pikkelysömörre is. A borágó íze hasonlít az uborkáéhoz, innen ered másik elnevezése: az uborkafű. Virágai enyhén sárgadinnyés ízének köszönhetően jól mutatnak koktélokban, limonádékban. Érdemes frissen felhasználni és nem együtt főzni az étellel, hiszen az tönkre teheti aromaanyagait. Le is fagyaszthatjuk, azonban szárítással elvesztheti jellegzetes ízét.

A napraforgó hazánkban inkább haszonnövényként, mintsem dísznövényként ismert. A dísznapraforgó kisebbre nő, mint az olaja és magja miatt ültetett mezőgazdasági napraforgó. Márciusban cserépbe, áprilisba már szabadföldbe is vethető. Fényigényes növény, növekedése elején a fény felé fordul, mire megnő kelet felé fordítja a tányérját. A magasabb példányok mellé tűzzünk támasztékot és kössük ki a szárakat. A napraforgó megköti a talajban lévő mérgező anyagokat. A szirmok lázcsillapító, nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatásúak, élénksárga karimavirágaiból készített főzet idegesség okozta álmatlanságra is kiváló, ha lefekvés előtt megiszunk belőle 2 decilitert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában