„Csónakkal a Hernádon”

2021.08.14. 19:00

Pihenőházak és stégek lesznek a Hernád mindkét oldalán

Pihenőházak és mobil­ stégek épülnek a Hernádon a két víz­erőmű között.

Hegyi Erika

20210804 Dunasziget Evezős programok a Szigetközben, kajak kenu túra indul Dunaszigeten, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: MW

Évekkel ezelőtt négy Hernád menti település pályázott víziturizmus fejlesztésére. Az uniós projekt címe: „Csónakkal a Hernádon”. Az előkészítési munkák után Gibárton már elkezdődött a folyó menti pihenőház építése, Felsődobszán pedig a napokban kezdődik.

Ebben az évben

Tóth László, utóbbi település polgármestere az Északnak elmondta, ebben az évben elkészül mind a négy község beruházása. Náluk és Gibárton komolyabb pihenőház épül a Hernádon kajakozó, csónakázó vagy kenuzó turisták számára. A házban lesz vizesblokk, melegítőkonyha, egy társalgó és terasz. A két másik településen, Perén és Hernádbűdön is épül pihenőház, de azok kisebbek és egyszerűbbek lesznek, csak tisztálkodási lehetőséget biztosítanak majd. Ezenkívül mobil stégeket is létrehoznak, amik a vízi járművek kikötését segítik majd.

A polgármester elmondta azt is, hogy terveik között szerepelt kajakok, kenuk vásárlása is, amelyeket bérelni lehetett volna, de eszközbeszerzésre nem kaptak pénzt. Tervezték azt is, hogy Felsődobszán a Hernád partján álló, régi malomépületet felújítják, és szállásként működtetik. Ez a pályázat azonban nem nyert. A beruházásnak ebben az évben el kell készülnie, úgyhogy akik jövő tavasszal vízre szállnak, már mind a négy településen találnak pihenőházat. Családoknak is ajánlott a Hernád ezen szakasza, hiszen a két vízerőmű miatt duzzasztott a víz, és nem erős a sodrása.

– Azt reméljük, hogy a beruházásnak köszönhetően sikerül idecsalogatni minél több turistát. Akár egy egész napot is eltölthetnek nálunk, a kajakozást összekötve egy kis abaújszántói bortúrával és boldogkőváraljai várláto­gatással – tette hozzá Tóth László.

(A borítóképen: Erősítik a víziturizmust (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában