XIX. Középkori Várjátékok

2021.08.13. 19:00

Összecsapnak Boldogkő várában

Középkori várjátékok zajlottak a hétvégén nemzetközi szereplőkkel.

Luxemburgi János cseh király vezetésével érkeztek Csehországból a Memento Mori nehézpáncélos lovagok, hogy részt vegyenek a magyar király lovagi tornáján. Talpig vasban, mégis óriási erőbedobással és elképesztő gyorsasággal vívtak a párviadalok során, amelyeken maga a cseh király is beszállt a küzdelembe a XIX. Középkori Várjátékok programjában hétvégén Boldogkőváralján.

Kipróbálható mesterségek

Az egész napos programban a Naszály Kézműves Porta kipróbálható mesterségekkel várta a vendégeket, volt kupaesztergálás, agyagkorsó-készítés és szerencsepatkó-kovácsolás. Az interaktív fegyvertapogató, a csatacsillag célba dobása is nagy népszerűségnek örvendett.

A gasztronómiai élvezetekhez segített a Castrum Boldua középkori étterem, de működött a Keszegsütő, és a Galambos Pincészet finom borait is kóstolhatták sokan. A jelmezes vártörténeti túrák udvarhölgyek vezetésével zajlottak. A Hollóének Hungarica műsora után a csehországi Remdih zenekar következett, majd a Kóborlovagok középkori párbajelőadása után tömjénfüsttel és pálinkával fertőtlenített a Pestisdoktor a felső várszínpadon.

Csani és Janó vásári komédiások a Középkori vásártéren szórakoztatták a nagyérdeműt. A jelmezes szereplők felvonulása, majd a Károly Róbert lovagi tornája műsorfolyamban közreműködtek többek között a Pavane zászlóforgatók, a Csallóközi Lovasíjászok, a visegrádi Szent György Lovagrend, Kovács Ervin királyi solymász, a Primavera táncegyüttes, Marek László és Tisza Zoltán – kopjatörés –, a Haramza testvérek, a Memento Mori nehézpáncélosok és a Kard és Kereszt Johannita Testvériség. Délután megismétlődött a Kóborlovagok középkori párbajelőadása, és bemutatkozott a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság, valamint a Kard és Kereszt Johannita Testvériség a várkapu alatt.

Az esti programban a jelmezes szereplők fáklyás felvonulása mellett lovagi torna és tüzes éjszakai csatajelenet kápráztatta el a közönséget. Rendkívüli látványosságot jelentett a Lángvirág tűzzsonglőrök műsora, és hatalmas sikert aratott a várfalakról leomló görögtűz és az egész napi program megkoronázását jelentő tűzijáték.

(A borítóképen: A Remdih zenekar Csehországból érkezett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában