Kiállítás

2021.08.01. 15:00

Népviseletben tartanak esküvőt

Fotók és régi tárgyak alapján tanulta meg a mirtuszkoszorúk és a népi menyasszonyi fejdíszek készítését.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Július elején a cserépváraljai falunapon voltak láthatók Sápi Jánosné pártakészítő népi iparművész remekei, az alkotó pedig ugyancsak a hónap elején vehette át az Élő Népművészet pályázaton odaítélt ezüst oklevelét, amelyet matyó menyasszonyi koszorújáért kapott.

Tájegységenként más

A Mezőkövesden élő népi iparművész a kiállításra tizenöt menyasszonyi fejdíszt, főként a szívének legkedvesebb mirtuszokat vitte, de a helyi és környékbeli, például szomolyai, tardi fejdíszek is láthatók voltak. Természetesen a fő helyet szülőfaluja, Cserépváralja menyasszonyi koszorúja kapta.

– A váraljai homlokra simuló szőlőlevéllel kezdődik, amely a rozmaringot helyettesítette, s az életet, a termékenységet szimbolizálta. A tiszta fehér, gyöngyvirágszirmokból kötött koszorút pedig az aranyhajnak nevezett ezüstszálak keretezik. A fejdíszből a ruhára két oldalt virágfüzér omlik, a hátsó részen pedig redőbe beszedett fátylak vannak – így mutatta be a váraljai koszorút Sápi Jánosné.

Minden tájegységnek más a koszorúja, szomszéd településeké is eltér, ha csak apróságokban is. A mezőkövesdi például színes volt, amíg fekete volt a menyasszonyi ruha. A fehér alsó sor a tisztaságot jelképezte, a piros az öröm, boldogság színe, a sárga a nap sugara. A kék pedig a hűséget jelképezi.

Sápi Jánosné elmondta, a mesterei régi koszorúk és régi fényképek voltak, ezek alapján tanulta meg a fogásokat, kötéseket. Sok esetben nem kaphatók már azok az anyagok sem – például a légiesen libbenő ezüstszál –, amelyek az 1900-as évek elején, így a díszítményeket más anyaggal kell helyettesíteni, ezzel pedig a zsűri is tisztában van. Kedvencét, a mirtusz készítését is ki kellett kísérleteznie. Mint mondta, régen a viaszbogyó készítése külön iparág volt, a divat változásával viszont kihalt a szakma, nem volt kitől megtanulni. Saját maga kísérletezte ki a bogyókészítés technikáját. Az apró, fehér viaszcseppekből készült koszorú a fehér virágokkal, csillogó gyöngyökkel, fénylő tükrökkel a szépség, a szerelem, a fiatalság jelképe. Egyre többen keresik ezeket a fejdíszeket is, a műhelyben pedig zsűrizett, régi, eredeti tárgyak rekonstrukciói készülnek.

– Egyre gyakrabban keresnek fiatal párok, hogy viseletben tartanák a menyegzőt. Ilyenkor megnézzük, hogy ahonnan származnak, milyen a viselet, s kikeressük az öltözethez illő fejdíszt. Jó, ha hoznak régi esküvői fotókat is, mert sok tájegység menyasszonyi viseletét ismerem, de azért még mindig érnek meglepetések. Legutóbb Jánoshalmáról kértek tőlem nagyon különleges menyasszonyi fejdíszt, kalapdísszel együtt. A menyasszonyi is látványos, de a vőlegény kalapdísze legalább akkora, és elöl viselik. Megbirkóztam vele, és tetszett a megrendelőnek. Jó érzés, amikor köszönetképpen küldenek esküvői fotókat, s viszontláthatom a munkámat – mondta Sápi Jánosné.

(A borítóképen: Sápi Jánosné az egyik gyönyörű fejdísszel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában