Miskolci Szimfonikus Zenekar

2021.08.18. 16:00

Már hangolnak a muzsikusok

Két bérletsorozattal, sok-sok koncerttel és meglepetéssel indul a miskolci szimfonikusok új évada.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Reményekkel telve nyitotta meg 2021/22-es évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az együttes a járványhelyzethez mérten sikeres évadot tudhat maga mögött, külföldi turnékkal, lemezfelvétellel és streamelt koncertekkel.

A keddi évadnyitó társulati ülésen részt vett Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, valamint a város kulturális életének vezetői.

Varga Andrea megköszönte a zenekar kitartását a járvánnyal terhelt nehéz időszakban, és kifejezte abbéli reményét, hogy a következő évadban újraéled a kulturális élet Miskolcon. Hangsúlyozta: meghatározó összetartó erőt képviselnek majd a kultúra szereplői, rendezvényei, biztosítva ezzel a város sokszínű és kiemelkedő értékeit.

Szászné Pónuzs Krisztina, a zenekar ügyvezetője elmondta, az előző évad nehézségeinek ellenére 44 koncertet adott az együttes, streamelt koncertjeit pedig közel 9 ezren látták. Július végén olaszországi turnén vett részt az együttes, ahol 6 koncertet adott nagy sikerrel, és bíznak benne, hogy a jövőben is folytatódik ez az együttműködés.

Jelezte: szerencsére alig vesztettek nézőt, csak néhányan váltották vissza a hangversenybérletüket. Ezért rendkívül hálásak a közönségüknek, akiket nagy szeretettel várnak koncertjeikre.

– Az évad, bár nem a szokásos mederben zajlott, ennek ellenére számos siker van a hátunk mögött – fogalmazott Antal Mátyás, az együttes művészeti vezetője. – A zenekar lemezre vette Mosonyi Mihály válogatott műveit, valamint ifjúsági, ismeretterjesztő zenei felvételek is készültek. A jövőbe tekintve pedig két bérlettel készülünk az új évadra, kiváló darabokkal és vendégművészekkel – tette hozzá Antal Mátyás.

Neves művészek

A művészeti vezető a társulati ülés után az Észak-Magyarországnak elmondta: a Yamaha bérletükben a zongora kapja a főszerepet. Kiss Péter, Gile Bae és Ránki Fülöp zongoraművészek lesznek a koncertek szólistái. Kiss Péter volt az, aki kiválasztotta a megfelelő zongorát a Yamaha-gyárban. Az estek karmesterei lesznek: Cser Ádám, aki a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, Rajna Martin fiatal dirigens és maga Antal Mátyás.

A 8 alkalmas Szimfonikus bérlet is színvonalas koncerteket kínál.

– Vendégünk lesz a 80 éves Medveczky Ádám, aki a magyar karmester-generáció doyenje, Nyikita Szorokin orosz dirigens, akit egy karmesterkurzuson ismert meg a zenekar. Novemberben vezényli az együttest Toshifumi Kanai japán karmester, aki Magyarországon él és dolgozik. Cser Ádám ebben a bérletsorozatban is dirigál, és saját művét, a VI. szimfóniát is bemutatja. Én is vezénylek két koncertet. A neves szólistákat is érdemes megemlíteni. Vendégünk lesz Szűcs Máté brácsaművész, aki jelenleg a Genfi Zeneakadémia tanára, tehát nemzetközi szaktekintélynek számít. A közönség láthatja és hallhatja Kokas Katalin hegedű-, valamint Kokas Dóra gordonkaművészt, és eljön hozzánk a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar is, amely Kodály Budavári Te Deumát énekli. Október 4-én lesz egy nagyon fontos koncertünk, amely a Közép-európai Komolyzene Napja koncertsorozat záró hangversenye, és Miskolcon tartják. Ezen pedig a debreceni Kodály Kórus fog énekelni, Kodály Psalmus Hungaricus című művében – sorolta a művészeti vezető.

(A borítóképen: Szászné Pónuzs Krisztina elmondta, rendkívül hálásak a közönségüknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában