térzenesorozat

2021.08.06. 18:00

Latin ritmusok a téren

Ha az időjárás is kegyes lesz, folytatódik a péntek esti térzenesorozat a II. János Pál pápa téren, most a Latin Projekt műsorával.

Bacsó István

Forrás: Latin Projekt

Ahogy arról korábbi számainkban írtunk, hat héten át minden péntek este hét órától hangulatos zenés koncerteknek ad helyet a diósgyőri II. János Pál pápa tér az ötletgazda DHJ Építő Kft. jóvoltából, amelynek munkája nyomán kapott Diósgyőr központja egy hírnevéhez méltó teret a Szinva partján. Mivel az eredeti átadáskor a járvány miatt az ünnepélyes téravatás elmaradt, ezért a kivitelező ezzel a rendhagyó élménysorozattal ajándékozza meg az érdeklődőket, arra járókat.

Az előző héten az Agyagbanda varázsolt fergeteges hangulatot a térre, most a Latin Projekt nevű zenekar játékában gyönyörködhetünk. Az együttest két miskolci fiatal alkotja, Bereznay András és Füvessy Norbert, trombita és gitár kombinációban.

Saját lemezen dolgoznak

„Úgy indult el ez a formáció 2019-ben, hogy feldolgozásokat játszunk, aztán közbejött a járvány miatti kényszerszünet, amikor fellépések ugyan nem voltak, de legalább le tudtunk forgatni néhány videóklipet. Azonban dolgozunk saját szerzeményeken is, amelyekből remélhetőleg egy lemez is összeáll a közeljövőben” – tudtuk meg Bereznay Andrástól, aki azt is elmondta, hogy a szervező cég felkérésére örömmel vállalták el a koncertet. Számukra nem idegen, hogy szabadtéren lépjenek fel, akár önállóan, akár egy rendezvény részeként.

Előadtak már Egerben a Dobó téren, a miskolci Kocsonya Fesztiválon, különböző gasztronómiai rendezvényeken, mint például a Borangoláson, és sok felkérésük van „háttérzenére” is. Szeptemberben lesz egy ilyen alkalmuk többek között az egri Bolyki-pincében. Változatos műsorokat tudnak összerakni, a táncos bulizóstól a leülős, beszélgetéses aláfestő zenéig.

A mostani megbízónak is megtetszett az a hangulat, amely a zenéjükből árad, és úgy gondolta, hogy a tér­zenesorozata látványos színfoltjai lesznek. A Latin Projekt elsősorban instrumentális zenét játszik, de néhány kiemelkedő darabot énekkel is előad. Ez a pénteki előadáson is így lesz.

A repertoárjuk igen színes, van miből válogatni egy ilyen alkalomra. Nevükhöz illően döntően latin stílusban zenélnek, nem véletlen a névválasztás, de a jazz és a filmzenék megszólaltatása sem áll tőlük távol. A csapat trombitása elárulta azt is, hogy péntek estére inkább a „leülős” számaikkal készülnek. A nemzetközi klasszikusok mellett, mint a Cantaloupe Island (Herbie Hancock), az előzetes tervek szerint elsősorban Szűcs Antal Gábor és Tátrai Tibor szerzeményeit halljuk majd tőlük, sajátos Latin Projekt-felfogásban és -hangszerelésben az esti, mintegy másfél órás koncerten. De felcsendülnek olyan kuriózumok is, mint a Macskafogó című magyar rajzfilm egyik zenei betétje, Lusta Dick trombitaszólója. Csak az eső ne szóljon közbe!

(A borítóképen: Jó szórakozást ígér a péntek esti Latin Projekt-koncert. Felkészül jövő péntekre a Számadó zenekar)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában