Ízvilág

2021.08.15. 12:00

Kvaka, ami túrósan és hagymásan is jó

Bükkszentlászlón nemcsak a szlovák kultúrát őrzik, hanem a szlovák ízeket is.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Családi és szlovák nemzetiségi gasztronómiai napot tartottak az elmúlt hétvégén Bükkszentlászlón. A gyerekeket vidám programok várták, a hagyományőrző asszonyok pedig hamisítatlan, szlovák ínyencségeket készítettek.

Közülük is különlegesnek számít a kvaka, ami nem vált olyan közismertté a magyar háziasszonyok körében, mint más szlovák ételek: a tócsni, a krumplilángos vagy a sztrapacska. Bárány Péterné Ági, a szlovák hagyományőrzők tagja is ott volt a sütő-főző asszonyok között. Tőle tudtuk meg a kvaka receptjét, de előtte még elmesélte, hogy Bükkszentlászlón körülbelül 800-an laknak. Többen rendelkeznek szlovák gyökerekkel, de már sok a beköltöző, akik az üressé vált házakat megvásárolták. Körülbelül 100-an lehetnek, akik szlovák nemzetiségűnek vallják magukat, de ettől jóval többen vagyunk.

– Mi még Bükkszentlászlón tanultuk a szlovák nyelvet a ’60-as években. Később a szlovák nyelv tanítása áttevődött a Vasgyárba a 17-es számú általános iskolába. Ezt követően megszűnt a szlovák nyelvoktatás. Mi még értjük a szlovák nyelvet, de már nagyon ritkán beszéljük. Bükkszentlászlón működik Miskolc egyetlen szlovák nemzetiségi óvodája, ahol a gyerekek szlovák verseket és dalokat tanulnak, amit különböző ünnepek alkalmával adnak elő. A szlovák nyelv ápolása érdekében tanfolyamokat szervezett a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, amit egy répáshutai tanárnő tartott. Sokan részt vettünk a tanfolyamon, jó volt feleleveníteni a tudásunkat. Amikor Szlovákiába utazunk egy-egy többnapos útra, akkor jobban eszünkbe jutnak a szlovák szavak, kifejezések, de itthon, a hétköznapokban az irodalmi szlovák nyelvet nem használjuk – sorolta Ági.

A gyökerek

Hozzátette: van egy hagyományőrző csoportjuk, melynek tagjai rendszeresen összejárnak, hiszen fontosnak tartják hagyományaik ápolását és identitásuk megőrzését. Van egy énekkaruk is, Biela Ruža a neve, azaz fehér rózsa. Amikor összejönnek, szlovák népdalokat énekelnek. Fellépnek karácsonyi, farsangi, szlovák nemzetiségi és nyugdíjas napokon is. Volt egy nagyon kedves tanár bácsijuk, ő vezette az énekkart, de ő sajnos elhunyt.

– Közös sütéseket és főzéseket is szervezünk, a napokban szalonnasütésre hívjuk a hagyományőrző asszonyokat. A családi napot a szlovák nemzetiségi önkormányzat és a település önkormányzati képviselője közösen rendezte – tette hozzá Ági. Megjegyezte: szokták tőle kérdezni a kvaka magyar nevét, de nem tudja megmondani, mert kicsit ugyan hasonlít a nudlihoz, de mégis más.

(A borítóképen: Szlovák juhtúrós haluska)


Kvaka

Hozzávalók 4 személyre

1 kg, héjában főtt krumpli (sós vízben kell megfőzni)

60 dkg liszt

2 dkg élesztő

kevés só

szalonna

hagyma

túró

Elkészítése

A krumplit meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk. Hagyjuk kihűlni, majd szétterítjük a gyúrótáblán. Hozzáadjuk a lisztet, a sót az élesztőt pedig szétmorzsoljuk rajta. (Az élesztőt nem kell felfuttatni.) Az alapanyagokat jól összedolgozzuk, majd kisebb darabokból ujjnyi vastag rudakat söndörgetünk. A rudak olyan hosszúak legyenek, mint a tepsi hossza. A tepsit sütőbe tesszük, és a tésztát megsütjük. Ha elkészült és kihűlt, 3 centi hosszúságúra daraboljuk. Pár percre forró, lobogó vízbe tesszük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Bükkszentlászlón túróval vagy hagymával ízesítik. A túrós ugyanúgy készül, mint a túrós tészta. Lepirítjuk a szalonnát, ráöntjük a tésztára, majd jöhet a túró. A hagymás úgy készül, hogy zsírban barnára pirítjuk az apróra vágott hagymát, amit a tésztára öntünk. Más szlovák településeken mákos kvakát is készítenek.


Szlovák káposztaleves

Hozzávalók 4 személyre

0,5 kg savanyú káposzta

15 dkg füstölt kolbász

3 db babérlevél

5 szem fekete bors

olaj vagy zsír a dinszteléshez

1 evőkanál liszt

3 kiskanál piros paprika

15 dkg rizs

Elkészítése

A káposztát az apróra vágott kolbásszal együtt kezdjük el főzni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a babérlevelet és a borsot, majd ízlés szerint sózzuk. Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lisztet, a pirospaprikát, és jól elkeverjük. A rántást hozzáadjuk a káposztához, a levest tovább főzzük. (A rizst 10-15 perccel a vége előtt beletesszük a levesbe, és megfőzzük.) Ha a káposzta már megpuhult, tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában