Fesztivál

2021.08.01. 15:02

Krumplival töltik, túróval tálalják

Mindenki megismerhette a sajátos csernelyi derelyét, aki ellátogatott az idei fesztiválra.

Fotó: Marosréti Ervin

A hagyományos, krumplitöltelékes derelye került a középpontba a mögöttünk hagyott hétvégén Csernelyben. A hegyháti településen már kilencedik alkalommal rendezték meg a falu jellegzetes ételéről elnevezett fesztivált, ahol minden meghívott vendég, látogató kóstolót kapott.

A Csernelyi Derelyések Egyesületének tagjai egymás között beosztották a munkafolyamatot, a nap folyamán 40 kiló lisztet és túrót valamint 60 kiló burgonyát dolgoztak fel. Emellett öt üst gulyás, valamint 40 darab túrós lepény is készült, így üres hassal senki nem távozott Csernelyből.

Felújítják a házat

A Hír védjegyes krumplitöltelékes derelye hagyománya egyébként tovább folytatódik Csernelyben, a tervek szerint októberben rendezik meg a generációk találkozóját, ahol a kisebbek is elsajátíthatják a készítés fortélyát. Ezzel párhuzamosan zajlik a Derelye Ház felújítása, ahol egy történeti kiállítást is berendeznek. A helyek abban bíznak, hogy jövőre a fesztivál idején már látogatható lesz.

A kilencedik fesztiválon egyébként kulturális műsorok is szórakoztatták a kilátogató érdeklődőket. Fellépett a Vadvirág Népdalkör, az Ózdi Néptánc Egyesület, a Muzsika TV-ből ismert Boglárka, valamint a Tardonai Kulturális Egyesület is. A kora esti órákban a Csillag születik tehetségkutatóban feltűnt László Attila, majd zárásként az 5N Együttes koncertezett Csernelyben.

(A borítóképen: Nagy munkában az egyesület tagjai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában