hagyományőrzés

2021.08.04. 13:00

Kettős jubileumot ünnepeltek Tardon

A tardi hagyományőrzők több mint félezer fellépésen vannak túl.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Harminc évvel ezelőtt alakult meg Tardon a hagyományőrző csoport, s tizenöt évvel ezelőtt épült meg a hagyományőrző központ. Ezt ünnepelték a napokban színpadi műsorral és táncházzal Tardon a helyiek, a szentistvániak, a mezőkövesdiek és a felsőtárkányiak, a Dobroda Zenekar és a Szám­adó Zenekar részvételével.

A közösség megtartóereje

Kleszó Tibor polgármester köszöntőjében a közösség megtartóerejét méltatta.

Kiemelte, hogy a csoport a hagyományok feltárásából, továbbörökítéséből kivette a részét, fellépéseivel pedig itthon és Európában is helytállt. Megköszönte Szikszai Imre pedagógusnak, népművelőnek azt, hogy ő a csoport szíve, akitől az egész működik, s a tagoknak is, hogy ezt az utat választották, és viszik tovább a hagyományokat.

Szikszai Imre fölidézte, hogy a csoport elődje 1986-ban jött össze (még korábban pedig a gyöngyösbokrétás mozgalom és a pávakör is létezett), amikor a három matyó településen Matyó menyegző címmel film készült. Fiatalok és idősebbek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mezőkövesd, Szentistván és Tard lakói szívükben matyók, bár viseletük eltér, népdalaikban pedig van összemosódás, vannak közös értékek a zenében, az építészetben. Szent­istvánon a matyó lagzikon, Mezőkövesden a Matyó Rózsa Ünnepén jönnek össze a települések hagyományőrzői. A csoportok közös fellépése népdalaikkal a Budapesti Vigadóban első helyet is ért.

Mint Szikszai Imre elmondta, folyamatosan gyarapodtak ruhákkal, eszközökkel, meg is dolgoztak érte. Létrejött a hagyományőrző központ is, ahol számos külföldi együttes megfordult a másfél évtized folyamán. A tardiaknak nemrégiben Mezőkövesden volt az ötszázadik föllépése, a hazai gálaműsor volt az ötszázegyedik. Megemlítette, hogy ma egyesületi formában is működnek, a Gyöngykaláris Táncegyüttes pedig a fiatalokat fogja össze, vezetője a felsőtárkányi Szabó Dániel.

(A borítóképen: Gyönyörű népviseletben a hagyományőrzők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában