Kérdezze az állatorvost!

2021.08.05. 18:30

Készüljünk a vizsgálatra

A kutyák szőrhullása nem feltétlenül kóros, a gazdi segítheti az állatorvost, hogy ez mielőbb kiderüljön.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ebek kóros szőrhullása az esetek többségében bőrbetegségekre utal, de számos más probléma tünete is lehet. Olvasónk kérdésére válaszolva állatorvos szakértőnk elmondta, hogy milyen előkészületekkel tudjuk lerövidíteni a szükséges vizsgálatok hosszát, ha kutyánknál ilyesmit tapasztalunk.

– Az ebek az év bizonyos szakaszaihoz kapcsolódóan természetes úton is hullatják a szőrüket, azaz vedlenek. A kóros mértékű szőrhullás az, amikor szemmel láthatóan elveszíti az egészséges bundáját az állat, vagy egész évre kitolódik a tünet. Ilyenkor állatorvosi beavatkozásra van szükség – mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – A szőrhullás a bőrbetegségek jellemző tünete, szinte nincs is olyan kóros elváltozás a bőrön, ami nem váltja ki ezt. Viszont ennél még gyakrabban jelzi a bajt a rendszeres vakarózás.

A szőrhullásnak lehet parazitás, bakteriális, gombás, autoimmun vagy allergiás háttere is. Nyáron a gombás és bakteriális bőrgyulladás és allergia jelentkezik nagyobb számban. A diagnózist egyéb bőrtünetekből tudjuk megállapítani, amelyek azonban sokszor nagyon hasonló módon jelentkeznek, csak ritkán specifikusak.

A kutyafodrászat segít megőrizni kedvencünk általános higiéniáját.

– Legpontosabban a kórelőzmények alapján tudjuk megállapítani, hogy milyen bőrbetegségről van szó. Emiatt jó, ha felkészül rá a gazdi, hogy sokkal hosszabb ideig fogja kérdezgetni az állatorvos, mint egyéb esetekben. Lehet, hogy kérdőíveket ad, mielőtt bármilyen vizsgálatba kezdene. A rendelőben töltött idő lerövidíthető, ha a gazda az állat minden korábbi leletét magával hozza. Emellett otthon összeírja, hogy mikor és milyen tüneteket tapasztalt, ezek mikor és mennyiben változtak, és milyen kezelésekkel próbálkozott, illetve mely gyógyszereket szedi kedvence. Tapasztalt-e évszakhoz köthető változást, valamint van-e otthon más háziállat, amely hasonló tüneteket produkált. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogyha egy másik orvos már megvizsgálta az állatot. Az enyhébb problémákat külsőleg, a súlyosabbakat tablettával is kezeljük. A rendszeres kutyakozmetika-látogatással sok bőrbetegség megelőzhető. Különösen a nyári időszakban lényeges, hogy röviden tartsuk a szőrzetet – hangsúlyozta a részletekre kitérve a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket a email címre várunk.

(A borítóképen: Kutyánk egészsége a mi felelősségünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában