évforduló

2021.08.25. 21:00

Ináncs 750 éves lett

A község színes programsorozattal ünnepli születésnapját.

Hegyi Erika

Különleges az idei év Ináncs életében, hiszen a község fennállásának 750. évfordulóját ünnepli. Ennek tiszteletére jubileumi rendezvénysorozat indult júliusban, azóta pedig egymást érik a település minden lakóját megmozgató események. A részleteket Nagy Boglárkától, Ináncs jegyzőjétől tudtuk meg.

Július 3-án a 2. Szent István mezei futóversenyt rendezték meg az ináncsi sportpályán. Az előző évben augusztus 20-ához kapcsolódott ez az esemény, de az idén előrehozták a gazdag programkínálat miatt.

Augusztus 14-én újabb ünnepi rendezvény pezsdítette fel a község életét, mellyel főleg a gyerekeket és a fiatalokat örvendeztették meg. Családi programokat szerveztek kisvonatozással és ugrálóvárral, majd délután a húrok közé csaptak a zenészek, és indult az ináncsi punkfesztivál, a MinaPunk. Az első fellépő az Arany Acoustic helyi zenekar volt, Paulin Ferenc vezetésével.

Az ovi is ünnepel

Augusztus 20-a is részben a 750. születésnap jegyében telt. Délelőtt ünnepi szentmisére és liturgiára várták a település lakóit. Ezt követte az ünnepi megemlékezés és az új kenyér megáldása. Az emlékmű megkoszorúzása után nyitották meg az Ináncs 750. évfordulójára rendezett fotókiállítást, majd eredményhirdetés következett. A szintén az évfordulóhoz kapcsolódó rajzpályázat legjobb alkotásainak készítői vehették át jutalmukat. És mivel nemcsak a település ünnepel kerek évfordulót, megemlékeztek az 50 éves Ináncsi Óvoda-Bölcsőde születésnapjáról is. Igazából tavaly lett félszáz éves az intézmény, de a járvány miatt elmaradtak a tervezett rendezvények. A község lakói megismerhették az óvoda 50 évét, majd az önkormányzat képviselői megköszönték mindazok munkáját, akik a 2010-es árvíz idején segítettek az óvodának, hogy új épületben folytathassa a munkát.

A délután már az önfeledt szórakozásé volt. Egy kis vendéglátás után táncház kezdődött Montvajszki Ferenc alpolgármester vezetésével, aki az Ináncsi Arany János Általános Iskola tanítója, táncoktatója. Este a Zsaya zenekar lépett a színpadra. Többek között felcsendült az a két ünnepi dal is, ami a 750 éves Ináncs és az 50 éves óvoda tiszteletére íródott. Alkotói Sőtér Károly szövegíró és Paulin Ferenc zeneszerző. A 750 év című dalhoz videóklip is készült, amit kivetítőn láthatott a közönség. Ezzel még mindig nem ért véget a nap. A település vezetése arra kérte az embereket, hogy vonuljanak telefonjukkal az önkormányzat elé, és fénnyel írják ki közösen a 750-es számot.

A következő jubileumi rendezvény szeptember 4-én lesz. Az ünnepi testületi ülésre magas rangú vendégeket is vár az önkormányzat. Ekkor adják át a település kitüntető elismeréseit: a díszpolgári címet, valamint a település közneveléséért és sporttevékenységéért járó díjakat. Egy időkapszulát is elhelyeznek, és az ináncsi óvodások műsora zárja a rendezvényt. Október 30-án szakmai napot terveznek, ami természetesen a település történelmi múltjáról szól majd, este pedig Pál Feri atya tart előadást.

(A borítóképen: Az ináncsi óvoda dolgozói és az ináncsi óvodás gyermekekért díjazottak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában