Hitélet

2021.08.01. 13:00

Illés lelkesedésével gyalogoltak

Sokan keresik már fiatalon a zarándoklatok kiüresítő tapasztalatát, hogy Istennel találkozzanak.

Az egész országból csatlakoztak a felemelő közösségi élményt nyújtó, görögkatolikus 22+ zarándoklathoz. A gyalogos zarándoklatot a 22 évesnél idősebb fiatalok számára szervezték, amelyre nyolcvanan regisztráltak. Idén ötödik alkalommal, de most rendhagyó módon Tiszaújvárosból indult el a csapat, július 15-én, a máriapócsi Illés napi búcsúra, a Miskolci Egyházmegye hivatalos ünnepére a nemzeti kegyhelyen. Kálmánházán, Nyíregyházán, Oroson és Napkoron keresztül haladt az útvonal, első nap 38, második nap 34 kilométeren.

A próféta példájára

– Az idei mottónk címe az volt, hogy „Emészt a buzgalom az Úrért, a Seregek Uráért!” – mondta Salai Szabolcs atya, a zarándoklat szervezője, a Miskolci Egyházmegye, Görögkatolikus Ifjúsági Irodájának vezetője. – Hagyományosan Illés búcsúra megyünk minden évben. Az ószövetségi próféta lelkülete nyomán választottuk a jelmondatunkat, mert úgy vettük észre, hogy a koronavírus miatt kezdett kiveszni a fiatalokból a buzgalom és ezt szándékoztunk újraéleszteni.

Segít befelé figyelni

A 22+ zarándoklat különleges légköréről is hallhattunk a szervezőktől.

– A zarándoklatok általában hozzásegítenek, hogy Istenhez közeledjünk. Először csak a külső környezet szépségét vesszük észre, aztán egyre jobban befelé irányul a figyelmünk. Az elmélkedések Illés hivatásának és kifáradásának bibliai példáján keresztül szintén erről szóltak, valamint a helyes mérték megtartásáról. Az úton hosszú gyónásokra is lehetőség nyílt. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke is csatlakozott a zarándoklathoz, ami a résztvevőknek sokat jelentett. Kegyes volt hozzánk az Úr az időjárással is, éppen elkerült bennünket a jégverés és az eső. Persze nyár lévén, végig nagyon melegünk volt, de meglepően jól bírták a fiatalok a gyaloglást. Minden állomáson nagy szeretettel fogadtak minket a parókus atyák. Máriapócs előtt a sártenger miatt kicsit lelassultunk, de így is odaértünk a virrasztást megelőzően jó háromnegyed órával – idézte fel Salai Szabolcs atya.

Közösségformáló erő

A közösségi és a mély lelki élmény miatt választják a fizikai megterheléssel is járó megtapasztalást.

– Újra és újra nosztalgikus ez a zarándoklat, de mivel most Tiszaújvárosból indultunk, ezért kicsit újdonságként hatott. Jó volt újra közösségben lenni és együtt imádkozni – mesélte Nagy Luca, a Miskolci Egyházmegye ifjúságának tagja, szervező és visszatérő zarándok. – Tavaly nyáron a járvány első hulláma után ez volt a legelső nagyobb rendezvény, amit meg tudunk szervezni és nagy felszabadulást hozott. Mostanra jobban hozzászoktunk a bezártsághoz, ezért maga a zarándoklat is más, mélyebb élmény volt. Idén sokan csatlakoztak hozzánk újként és rengeteg kegyelmet élhettünk át ezen a szép úton. Első nap a saját küzdelmeinkkel foglalkoztunk, második nap pedig a hála állt a középpontban. Mindezt Illés próféta személyén keresztül szemléltük, akinek július 20-án van az emléknapja. Ha az ember teljesen kifárasztja magát fizikailag akkor kitisztulnak belőle a felszínes gondolatok. Sokkal inkább a lényeges dolgokra tudunk koncentrálni és jobban meghalljuk Isten hangját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában